назад
25.10.19

Школярам КЗ “Гімназія ім. Т.Г. Шевченка” розповіли про їх права, обов’язки та відповідальність

18 жовтня заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко спільно з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Херсонській області Оксаною Тропіною провели практичний семінар для учнів 9 класу гімназії ім. Т.Г. Шевченка.

Олена Іпатенко, презентуючи систему БПД, пояснила, що відповідно до п.2 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» абсолютно всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи місцевих центрів з надання БВПД або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами.
Для отримання такої допомоги разом з дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник: батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки.

Оксана Тропіна ознайомила дітей з інститутом Уповноваженого ВРУ з прав людини, роботою його представництва у Херсонській області. Також на практичних прикладах розповіла безпосередньо про свою діяльність та звернула увагу дітей  на тісну взаємодію у сфері захисту прав людини з Регіональним центром з надання БВПД у Херсонській області.

Під час семінару фахівчині розповіли учням про права та обов’язки дітей, закріплені у законодавчих актах.

Були детально обговорені питання, які найбільше турбують школярів: відповідальність дітей та їх батьків за вчинення правопорушень, протидія булінгу у шкільному середовищі, безпечна поведінка у соціумі. Усі ці теми викликали жваву дискусію.

Відповідаючи на питання, куди звертатись учням за допомогою у разі порушення їх прав, Олена Вікторівна наголосила, що це:

  • поліція (із заявою про вчинення правопорушення)
  • керівник закладу освіти або вчитель, шкільний психолог
  • батьки або дорослі, яким довіряє дитина
  • Національна  дитяча гаряча лінія: 116 111,
  • Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

По завершенню заходу діти отримали буклети «Зупинимо булінг разом», «Твої права – твій надійний захист».

Додатково повідомляємо, що за допомогою та додатковою інформацією з питань захисту прав дитини також можна звертатись до наступних інституцій:

  • Уповноважений Президента України з прав дитини 
    Поштова адреса: 11220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    е-mail: children@apu.gov.ua
  • Служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації  
    Поштова адреса: 73000, м. Херсон, пл. Свободи, 1, каб. 406, 407
    Телефон: (0552) 49-20-79, факс (0552) 22-64-87
    e-mail: ssd@khoda.gov.ua
  • Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  
    Поштова адреса: 73010, м. Херсон, вул.Воронцовська,11.
    Телефон: (0552) 46 05 51, 46 05 46; факс: 26 35 51
    e-mail: kherson_ocsssdm@ukr.net