назад

14670623 536543816536579 6639715446888854654 n

10 жовтня 2016 року керівник Теребовлянського бюро правової допомоги Віта Козачинська та головний спеціаліст бюро Ірина Папінко відвідали Струсівську санаторну загальноосвітню школу – інтернат I-III ступенів із метою проведення зі школярами години правових знань на тему прав та інтересів дітей.

На робочій нараді педагогічного колективу Віта Козачинська розповіла присутнім педагогам про систему безоплатної правової допомоги та наголосила, що в Теребовлянському районі з 1 вересня 2016 року відкрилося бюро правової допомоги, де можна отримати юридичну консультацію на безкоштовній основі.

“У випадках, якщо особи-заявники підпадають під категорії громадян, яким може надаватися безоплатна вторинна правова допомога, визначені у ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, — озвучила Віта Козачинська, —  в такому разі можна скористатися послугами адвокатів, робота яких оплачується за рахунок бюджетних коштів.

Ірина Папінко разом із учнями 9-10 класів Струсівської санаторної загальноосвітньої школи провела годину правових знань на тему: «Права дитини», ознайомивши школярів із основними положеннями Конвенції ООН про права дитини, Законом України “Про охорону дитинства”, Сімейним та Цивільним кодексами України. Вона також детально розповіла дітям про систему заходів щодо охорони дитинства згідно із Законом України “Про охорону дитинства”.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Система заходів щодо охорони дитинства в Україні включає (ст. 4 ЗУ “Про охорону дитинства”):

— визначення основних правових, економічних, організаційних, культурних та соціальних засад щодо охорони дитинства, удосконалення законодавства про правовий і соціальний захист дітей, приведення його у відповідність з міжнародними правовими нормами у цій сфері;

— забезпечення належних умов для охорони здоров’я, навчання, виховання, фізичного, психічного, соціального, духовного та інтелектуального розвитку дітей, їх соціально-психологічної адаптації та активної життєдіяльності, зростання в сімейному оточенні в атмосфері миру, гідності, взаємоповаги, свободи та рівності;

— проведення державної політики, спрямованої на реалізацію цільових програм з охорони дитинства, надання дітям пільг, переваг та соціальних гарантій у процесі виховання, навчання, підготовки до трудової діяльності, заохочення наукових досліджень з актуальних проблем дитинства;

— встановлення відповідальності юридичних і фізичних осіб (посадових осіб і громадян) за порушення прав і законних інтересів дитини, заподіяння їй шкоди.

Представники Теребовлянського бюро правової допомоги запевнили школярів, що, відповідно до ст. 3 Закону України “Про охорону дитинства” держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їхніх прав, на підставах та в порядку, встановлених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги. Таким законом на сьогоднішній час є ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”.  

Насамкінець Віта Козачинська та Ірина Папінко роздали усім присутнім буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу, повідомили про режим роботи Теребовлянського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Теребовля, вулиця Князя Василька, 150 та тел.: (03551) 2-10-02.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут: 

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.