назад

Школярі Сумщини у День знань отримали паспорти прав дітей

SuR 180903 01Для всіх українських школярів пролунав перший дзвоник, сповіщаючи про початок нового навчального року. І в святковий День знань до шкіл Сумщини завітали фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги з приємною місією – привітати учнів та урочисто вручити паспорти прав дітей, які виготовлені за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

У паспорті зазначається, що незалежно від того, скільки років власнику документа, його права захищені міжнародними договорами та чинним законодавством України. Також власник паспорта зобовязується не порушувати права інших дітей, не вчиняти насильства, не вживати образливих слів. І що важливо – у документі наявна інформація про те, куди можна звернутися за допомогою.

Тож, особливо відповідальним та довгоочікуваним День знань був для «першачків», для яких розпочинається новий період у їхньому житті. І вкрай необхідно, щоб поряд із опануванням шкільних дисциплін, діти пізнавали й свої права та як їх захищати. Тож, фахівці Регіонального центру Наталія Поставська та Олена Омельченко завітали саме до учнів молодших класів.

SuR 180903 08 SuR 180903 11

Так, Наталія Поставська провела правопросвітницьку бесіду з першокласниками Сумської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 29, які навчатимуться за програмою нової української школи. Діти в ігровій формі швидко орієнтувалися щодо своїх прав на навчання, безпечну та здорову їжу, дозвілля тощо. Крім цього, спілкуючись з малечею, були визначені основні правила поведінки, серед них: вирішувати проблеми мирно, поважати один одного, гратися безпечно, працювати старанно тощо.

SuR 180903 10Не оминули увагою й батьків першокласників, яких також поінформували, куди можна звернутися за отриманням консультації чи роз`яснення, хто може отримати первинну чи вторинну правову допомогу тощо.

SuR 180903 07 SuR 180903 09

Класний керівник 1-Д класу Світлана Новікова зазначила: «Знання своїх прав допоможе дитині у житті. Адже важливо бути правообізнаними громадянами нашої України ще з юного віку. Повага до думки іншого, толерантне ставлення до однолітків допомагатиме учням відчувати себе у колективі спокійно та комфортно, розвиватиме вміння створювати ідеї та пізнавати нові знання з радістю».

SuR 180903 04 SuR 180903 03

Гостинно зустріли фахівця Регіонального центру Олену Омельченко учні 2-В класу Сумської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 17. Право дітей на навчання, відпочинок, розвиток, медичну допомогу, харчування, сімю – про це і не тільки говорили зі школярами. А щоб закріпити свої знання, учням були запропоновані тематичні малюнки, за якими діти мали визначити, які права на них продемонстровані.

По тому школярі з гордістю отримували свої паспорти прав дітей.

SuR 180903 05

SuR 180903 06Окрім цього, школярі отримали буклети «Твої права – твій надійний захист». Завдяки ним діти зможуть орієнтуватися у своїх правах та знатимуть, куди звернутися за правовою допомогою у випадку, якщо їх образили в школі чи на вулиці.

KoM 180903 01

KoM 180903 02Завітали до школярів й фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги Сумщини. Так, на Конотопщині спеціалісти в пeрший навчальний дeнь познайомили учнів ЗОШ спeціальної школи-інтeрнату №2 з їхніми правами і також вручили паспорти прав дітей.  

OkM 18 09 03  02

OkM 18 09 03 01Ряд прав у дитини виникає від моменту її народження: право на життя, право на ім’я, право на громадянство, право жити у родині, право на медичну допомогу. Але окрім цих прав, дитина від народження має такі права, про які не часто згадують: право на власну думку, право на повагу, право на гідне ставлення тощо. Тож, 1 вересня юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД Іван Острих та Валерій Лебідь під час урочистостей роздали першокласникам загальноосвітньої школи I-III ступенів № 4 імені О. Вишні та загальноосвітньої школи I-III ступенів № 5 ім. Р. К. Рапія паспорти прав дітей.

OkM 18 09 03 03Крім того, під час першого уроку батьківський колектив проінформовано про можливість отримати безоплатну правову допомогу та спектр послуг, які надаються Охтирським МЦ з надання БВПД.

SuM 180903 03Якими правами наділений маленький громадянин, як користуватися ними та вміти захищати їх – саме про це розповідали учням 3-х класів КУ ССШ № 1 фахівці Сумського місцевого центру з надання БВПД.

SuM 180903 02Інтегратор Олена Бондар вчила юних друзів розуміти цілісність та неповторність кожного, через гру сприймати розуміння правових можливостей, усвідомити, що таке правова допомога та правовий захист, знати, до кого звернутися за юридичною порадою та фаховою консультацією.

SuM 180903 01Про зміст Конвенції ООН про права дитини дізнавалися в процесі гри. Насамкінець зустрічі учні отримали іменні паспорта прав дітей з координатами Сумського місцевого центру з надання БВПД.

 ShM 180903 01Кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист. Про це інтегратор Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна говорила з учнями Шосткинської загальноосвітньої школи IIII ступенів № 4 під час вручення паспортів прав дітей під час урочистої «лінійки» 1 вересня.

Також до свята Дня знань приєдналися і працівники Середино-Будського бюро правової допомоги. Так, головний спеціаліст бюро Ольга Мішкова завітала до Середино-Будської загальноосвітньої школи № 2, де провела перший урок правових знань на тему «Права дитини».

 ShM 180903 02Фахівець ознайомила дітей з Конвенцією ООН про права дитини, а також з іншими нормативно-правовими актами, які діють на території нашої держави, що захищають права дитини. Одним із таких є Закон України «Про охорону дитинства», завданням якого єрозширення соціально-правових гарантій дітей, забезпечення фізичного, інтелектуального, культурного розвитку молодого покоління, створення соціально-економічних і правових інститутів з метою захисту прав і законних інтересів дитини в Україні. Також юрист зосередила увагу на необхідності знати свої права, розуміти свої обов’язки, але не порушувати права інших.
«Раннє ознайомлення з правами людини сприяє моральному становленню особистості дитини, формуванню етичних уявлень, гуманних почуттів і взаємовідносин, допомагає прищепити повагу до себе й інших людей. Знайомлячись з правами, діти навчаться зважати на думку та інтереси інших, захищати слабших, справедливо вирішувати суперечки та конфлікти»,- зазначила Ольга Мішкова.

ShM 180903 03Наприкінці уроку кожному учню було вручено паспорт прав дитини.      

Тож, фахівці системи БВПД Сумщини щиро вітають школярів, педагогічні колективи, батьків із новим навчальним роком та нагадують про те, що правову допомогу та підтримку в Україні можуть отримати всі без винятку діти.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.