назад

16683264 1275860892459496 1036797582 n31 січня 2017 року керівник Збаразького бюро правової допомоги Сергій Русин провів урок правових знань з учнями 9-х класів Збаразької ЗОШ № 1 на тему: “Цивільний договір: поняття, види, значення в суспільних відносинах”, в ході якого розповів про значення договору в повсякденному житті, його різновиди, складові частини та способи укладення.

“Договором є угода двох або декількох осіб, спрямована на набуття, зміну чи припинення цивільних правовідносин. Предметом договору завжди є певна дія, яка повинна бути правомірною. Якщо предметом договору буде неправомірна дія, тобто незаконна, то такий договір визнається недійсним”. — наголосив Сергій Русин.

Істотними умовами цивільно-правового договору є:

1. умови про предмет договору;

2. умови, визначені законом як істотні або як такі, що є необхідними для договорів даного виду;

3. умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Керівник бюро розповів, що головним елементом кожного договору є воля сторін, спрямована на досягнення певної мети, тобто добровільне бажання укласти угоду, яка не суперечить законові. Також пояснив, що змістом будь-якого договору є права та обов’язки сторін, які встановлені ним.

Сергій Русин проінформував школярів і про види договорів. Зокрема, залежно від кількості сторін договори, що базуються на волевиявленні однієї особи, називаються односторонніми (приміром, заповіт, відмова від прийняття спадщини, видача довіреності на вчинення певних дій тощо). Договори, в яких виявляється воля двох осіб, називаються двосторонніми (наприклад, договір купівлі-продажу, постачання, підряду, оренди і т. ін.). Договори, в яких бере участь більше двох осіб, називаються багатосторонніми (договір про спільну діяльність).

16558992 1275860905792828 184172920 n

Залежно від форми волевиявлення договори можуть бути усними й письмовими. Письмові поділяються на прості, з нотаріальним посвідченням та (чи) державною реєстрацією. За загальним правилом вибір форми договору залежить від бажання осіб, що її укладають. Однак у ряді випадків закон вимагає, щоб договори були укладені в певній формі. Усна форма допускається в договорах, що виконуються під час їх укладання, (приміром, договір купівлі-продажу взуття).

Нотаріальне посвідчення письмових договорів обов’язкове у випадках, передбачених законом. Так укладається договір купівлі-продажу нерухомого майна та деякі інші.

Договір вважається укладеним, коли сторони досягли згоди за всіма істотними умовами, а угоду належним чином оформили.

У процесі укладення договору розрізняють дві стадії: пропозиція укласти договір (оферта) і прийняття пропозиції (акцепт). Цивільний кодекс України визначає з якого моменту договір уважається укладеним. Для прикладу, коли пропозицію укласти договір зробили усно без зазначення строку для відповіді, договір уважається укладеним, якщо друга сторона негайно заявила особі, яка зробила пропозицію, про прийняття цієї пропозиції (те саме придбання взуття).

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:  вул. Шевченка, 59А, м. Кременець. Контактний телефон: (03546) 2-52-33 kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua. Skype: kremeneckiy_mc.

Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19, тел. (03550) 2-20-42;

Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел. (03540) 2-21-70;

Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел. (03549) 2-24-59;

Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3, тел. (03558) 2-24-45.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.