назад

Сім років жінка чекала на реалізацію права в рамках Закону України “Про соціальний захист дітей війни”

22548815 531261880540418 1468142809624398852 oДо Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в листопаді 2017 року звернулася мешканка Запоріжжя із заявою щодо надання правової допомоги з питання усунення недоліків рішення суду.

       Наказом Місцевого центру № 974/03-05 від 16.11.2017 “Про надання безоплатної вторинної правової допомоги”, з метою складання процесуальних документів та представництва інтересів жінки в суді, призначено начальника відділу представництва Саміра Дадашева.

       Ще у 2010 році постановою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя було частково задоволено позов жінки до Управління пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя та визнано протиправною бездіяльність Управління фонду щодо невиплати у встановленому розмірі державної соціальної допомоги “Дітям війни” та зобов’язано Управління фонду здійснити перерахунок такої допомоги.

       В описовій частині постанови, суд дійшов висновку про зобов’язання відповідача по справі нарахувати та виплатити підвищення до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком відповідно до Закону України “Про соціальний захист дітей війни” з 15.08.2009 по 31.12.2009, з 01.01.2010 по 30.09.2010. Однак, в резолютивній частині Постанови, суд вказав лише про обов’язок здійснити перерахунок державної соціальної допомоги дітям війни. Вимога щодо виплати державної соціальної допомоги позивачці, як дитині війни, в резолютивній частині постанови, судом не вказано.

       Виконавча служба повернула без виконання постанову суду через відсутність в резолютивній частині постанови, вимоги щодо сплати підвищення до пенсії.

       Через недоліки допущені у судовому рішенні запоріжанка не мала можливості звернутися до виконавчої служби щодо виконання постанови суду та отримати доплату до пенсії. Крім того, порядку вирішення вказаного питання заявниця не знала, тому і звернулася, за порадою знайомих до Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       У подальшому начальником відділу представництва складено заяву до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя про ухвалення додаткового рішення в порядку, передбаченому ст.  168 Кодексу адміністративного судочинства України.

       За результатами розгляду заяви, судом ухвалено додаткову постанову, якою зобов’язано виплатити жінці державну соціальну допомогу відповідно до ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”.

       Право громадянки, яке не було реалізовано на протязі семи років,  поновлено завдяки кваліфікованим діями спеціалістів Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся:

Перший запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

  • адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх
  • телефони: (061) 764-60-77
  • електронна пошта: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua