назад

28.07.2016

1 З нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який припадає на 30 липня, Всеукраїнська коаліція громадських організацій з протидії торгівлі у координації з Міністерством соціальної політики України та за підтримки Міжнародної організації з міграції організує широкомасштабну інформаційну кампанію «Cпільними зусиллями проти торгівлі людьми в Україні» у 15 областях України.

 

Захід спрямований на привернення уваги державних інституцій та населення до проблеми торгівлі людьми у  регіонах.

У Запоріжжі виконавцями акції визначено правозахисну громадську організацію «ЕГІДА-ЗАПОРІЖЖЯ» та Запорізьку обласну громадську організацію «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія».

В рамках зазначеної кампанії 29 липня 2016 року пройшла прес-конференція про проведення всеукраїнської акції, присвяченої Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми.

У заході, окрім представників зазначених громадських організацій, прийняли участь фахівці Регіонального та Першого запорізького місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Запорізькій області, представники Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, Запорізького обласного центру зайнятості, Запорізького міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області, Запорізького офісу Благодійного фонду «Право на захист», Запорізької громадської організації «Центр розвитку кар’єри «Професіонали» та соціологічної компанії IndependentResearchingGroup.

За статистичними даними Міжнародної організації з міграції Україна входить у п’ятірку країн, де найбільша кількість постраждалих від торгівлі людьми. Лише за шість місяців 2016 року було виявлено 491 постраждалу особу. Серед них 456 осіб постраждали від трудової експлуатації. До поняття «торгівля людьми» відносять також сексуальну експлуатацію та примусове жебрацтво.

Під час прес-конференції обговорювалися можливі заходи з протидії торгівлі людьми: це і інформаційні кампанії, різноманітні профілактичні заходи. Наприклад, 30 липня 2016 року з 11.00 до 15.00 буде проведено вуличне інформування на майдані Волі (місце відправлення автотранспорту до Криму та Росії), залізничному вокзалі «Запоріжжя-1»та Автовокзалі.

2 Учасники акції будуть розповсюджувати друковану продукцію про безпечну міграцію та захист осіб, які постраждали від торгівлі людьми, в Україні; поінформують щодо Національної «гарячої лінії» консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми 527; проведуть попередню ідентифікацію осіб, які ймовірно постраждали від торгівлі людьми; нададуть інформацію про допомогу, гарантовану законодавством України для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Представники Регіонального та Першого запорізького місцевого центрів поінформували присутніх щодо категорій осіб, що, згідно законодавства України, підпадають під можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Адже саме малозабезпечені, діти-сироти або діти, що позбавлені батьківської опіки, вимушено переміщені особи можуть стати жертвами торгівлі людьми, бо тяжкі життєві обставини, важке матеріальне становище змушує їх шукати кращого життя.

Висновком зазначеного заходу стало розуміння того що лише спільними зусиллями ми зможемо протидіяти торгівлі людьми в Україні.


{source}

{/source}