назад

Skype-консультування громадян у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки

БПД Skype

Покращення доступу жителів віддалених громад до правової допомоги, можливість швидко та ефективно захищати свої права, використовуючи новітні технології та залучення технічних ресурсів бібліотек – один із напрямків діяльності Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час чергового включення по системі Skype-зв’язку в рамках надання безоплатної правової допомоги через мережу дистанційної державно-громадської системи безоплатної правової допомоги «Бібліоміст»,головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Світлана Прус здійснила віддалений консультаційний прийом громадян з приміщенняВолинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Шопена, 11.

Ще до початку підключення до Skype-зв’язкуза консультацією звернулася відвідувач бібліотеки з питанням про декретні відпустки. Зокрема, вона повідомила, що її подругу викликають з декретної відпустки для написання заяви про переведення на іншу посаду у зв’язку з реорганізацією на підприємстві.

Згідно статті 18 Закону України “Про відпустки” після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Положеннями частини 3 статті 12 Закону України «Про відпустки» та статті 79 Кодексу законів про працю Українипередбаченолише відкликання з щорічної відпустки, яке допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства.
Таким чином, законодавством не передбачено випадків, коли роботодавець може відкликати з відпустки по догляду за дитиною працівника, який знаходиться в даній відпустці.

За детальнішою консультацією клієнтці було запропоновано звернутися до Луцького місцевого центру з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, а також надано інформаційний буклет “Що таке безоплатна правова допомога та як її отримати”.

За допомогою Skype-зв’язку до фахівця місцевого центру за консультацією звернулася провідний бібліотекар зІваничівського районуз питанням виплати матеріальної допомогина оздоровлення за минулий 2015 рік на підставі наявності невикористаної відпустки за цей період.

П.п. 1 частини 1 пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 січня 2005 року № 84 «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» зі змінами та доповненнями передбачено, що працівникам державних і комунальних бібліотек виплачується:
допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставка заробітної плати);
матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань за рішенням керівника бібліотеки у розмірі до одного посадового окладу (ставка заробітної плати) на рік.

Згідно частини 1, частини 2 статті 12 Закону України «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Крім цього, Міністерство соціальної політики України у листі № 409/13/116-15 «Про надання роз’яснення» від 21.07.2015 роз’яснює, що у випадку поділу щорічної відпустки на частини,допомога для оздоровлення може виплачуватися працівникові один раз при наданні будь-якої з частин щорічної основної відпустки за заявою працівника.