назад
22.11.16

Соціальні виплати та видача земельних ділянок учасникам АТО: консультують фахівці Гайсинського місцевого центру

Haysyn kons1У зв’язку із проведенням на Сході України антитерористичної операції, для учасників АТО є актуальними питання щодо розподілу та видачі земельних ділянок і соціальних виплат, а саме, виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації.

За роз’ясненнями даних питань протягом жовтня-листопада 2016 року до Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів бюро правової допомоги, звернулись понад 250 громадян. У зв’язку з цим місцевий центр активно приймає участь у заходах та зібраннях Спілок учасників АТО з метою ознайомлення бійців з їхніми основними соціальними правами, зокрема з правом на доступ до безоплатної вторинної правової допомоги та реалізацією права на доступ до правосуддя.Haysyn kons2

Надання земельної ділянки в законодавстві передбачено системою пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них. Так, першочергове право на відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва учасником АТО передбачено в статті 12 пункті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Для отримання ділянки державної або комунальної власності у власність військовослужбовцю необхідно звернутися (ст.118 Земельного кодексу України) з клопотанням до:

  • відповідного Головного управління Держземагентства в області за місцем розташування земельної ділянки, якщо бажана земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення державної власності;
  • відповідної сільської, селищної або міської ради, якщо бажана земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту;
  • відповідної районної державної адміністрації, якщо бажана земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту та не відноситься до земель сільськогосподарського призначення державної власності і необхідна для дачного будівництва.

Необхідно підготувати документи:

  • клопотання довільної форми, в якому зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри;
  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;
  • погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);
  • копія посвідчення учасника бойових дій, або копія довідки про участь в АТО, або витяг з наказу;
  • копія паспорта;
  • копія ідентифікаційного номера.

Перелік розробників документації із землеустрою (відповідно до ст. 26 ЗУ «Про землеустрій») на території області можна отримати в Головному управлінні Держземагентства у Вінницькій області. У разі виникнення додаткових питань можливо звернутись на гарячу лінію Держгеокадастру 0-800-300-808.

Відповідно до затвердженої постанови КМУ про «Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією» військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією та звільняються із служби після прийняття рішення про демобілізацію (крім військовослужбовців строкової військової служби), виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 4 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25 відсотків місячного грошового забезпечення. Допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення (без урахування винагороди), на яке має право військовослужбовець на день звільнення.

До уваги громадян! Консультації з цих питань можна отримати у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області:

  • м. Вінниця, вул. Порика, 29, тел. (0432) 56-01-80;
  • м. Гайсин, вул. Івана Франка, 28А, тел. (04334) 2-01-00;
  • м. Козятин, пров. Кондрацького, 1а, тел. (04342) 2-00-17;
  • смт Томашпіль, площа Тараса Шевченка, 6, (04348) 2-11-72.

Корисна інформація учасникам АТО також знаходиться тут.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). Адреси усіх місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги в регіонах України можна переглянути тут.