назад

Соціальний та правовий захист військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей

Держава забезпечує соціальний захист громадян, які перебувають на службі в Збройних Силах України. Пільги учасникам бойових дій надаються відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

29 жовтня на території 55 окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ» представники Регіонального та Запорізького місцевого центрів з надання БВПД провели зустріч з солдатами, під час якої розповіли про права, пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством України для військовослужбовців ЗСУ.
Заступник директора місцевого центру Ольга Яковлева надала інформацію про систему безоплатної правової допомоги. Особливу увагу звернули на те, що право на безоплатну первинну правову допомогу, яка включає отримання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, мають всі громадяни України, особи без громадянства. Вторинну правову допомогу, що включає складення документів процесуального характеру, представництво в судах та інших державних органах можуть отримувати окремі категорії населення, а саме: особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та інші.

Представники РЦ, Крістіна Мачулян, Світлана Марінова та Діна Ситченко,  повідомили перелік пільг, на які мають право учасники бойових дій:

– 75% знижка на оплату житлово-комунальних послуг, яка надається УБД та членам їх сімей;
– безоплатний проїзд усіма видами міського транспорту;
– першочергове забезпечення жилою площею;

– безоплатне отримання ліків, першочергове безоплатне зубопротезування, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та першочергова госпіталізація;
– забезпечення санаторно-курортним лікуванням та забезпечення дітей УБД та дітей, один з батьків яких загинув у районі проведення АТО безоплатними та пільговими путівками до дитячих закладів оздоровлення один раз на рік.
 За військовослужбовцями строкової служби зберігаються місце роботи та середня заробітна плата, за умови офіційного працевлаштування до призову, – повідомила Діна Ситченко.

Прикладом була історія мешканця Запорізької області, який працював в ПАТ «Український графіт» та був призваний на військову службу за контрактом, під час чого його було звільнено. Адвокат клієнта Запорізького МЦ підготував та направив до суду позовну заяву з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ ПАТ «Український графіт» щодо звільнення чоловіка з роботи в зв’язку з призивом на військову службу за контрактом, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу у розмірі 101 127 грн. та компенсацію за заподіяну моральну шкоду у розмірі 5000 грн. Завдяки професійним діям адвоката, сторонами було досягнуто мирової угоди.

Крім того, присутнім надали інформацію щодо механізму отримання гарантованих державою пільг та гарантій та можливі шляхи захисту порушених прав.
За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги.
Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).