назад

21.06.2016 року до Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась гр. Г. для отримання консультації щодо оформлення спадщини після смерті особи, з якою вона проживала однієї сім’єю.

Працівниками місцевого центру було роз’яснено, що це питання регулюється ст. 1264 Цивільного кодексу України, а саме, що особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини, відносяться до четвертої черги спадкоємців за законом.

Для підтвердження свого права на спадщину і подальшого її оформлення необхідно звернутись до суду із заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім’єю.

Так, визначення поняття “сім’я” міститься в статті 3 Сімейного кодексу України, відповідно до якої сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

При цьому важливо, що відповідно до частини 1 статті 60 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень. Отже, на гр. Г. покладено обов’язок надати суду докази спільного проживання зі спадкодавцем однією сім’єю на протязі не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. Такими доказами можуть бути покази свідків, факт ведення спільного господарства тощо.

Крім цього важливим є те, що відповідно до статті 1258 Цивільного кодексу України спадкоємці за законом одержують право на спадкування в порядку чкрговості. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Таким чином, гр. Г отримає право на спадкування лише при відсутності спадкоємців першої-третьої черги за законом — дітей спадкодавця, у тому числі зачатих за життя спадкодавця та народжених після його смерті, того з подружжя, який його пережив, та батьків; рідних братів та сестер спадкодавця, його баби та діда як з боку батька, так і з боку матері; рідних дядьків та тіток спадкодавця.

Однак і при наявності спадкоємців перших трьох черг застосовуючи норми ст. 1259 Цивільного кодексу України спадкоємці четвертої черги можуть отримати спадок. Для цього між заінтересованими спадкоємцями змінюється черговість одержання права на спадкування шляхом оформлення нотаріально посвідченого договору, який укладається після відкриття спадщини. Цей договір не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині.

У разі недосягнення згоди із спадкоємцями попередніх черг, питання зміни черговості спадкування відповідно до вимог ч. 2 ст. 1259 Цивільного кодексу України може бути вирішене судом, за умови доведеності обставин, що особа протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.