назад

До Олевського бюро правової допомоги звернувся громадянин Роман Петриченко (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Чоловіка цікавило, що таке спадковий договір та як його оформити? Консультацію з цього питання надала фахівчиня Олевського бюро правової допомоги.
Спадковий договір – договір за яким одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача. (стаття 1302 Цивільного Кодексу України)
Сторони у спадковому договорі:
1. Відчужувач (подружжя, один із подружжя або інша особа)
2. Набувач (фізична або юридична особа).
Спадковий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, а також державній реєстрації у Спадковому реєстрі.
Набувач у спадковому договорі може бути зобов’язаний вчинити певну дію майнового або немайнового характеру до відкриття спадщини або після її відкриття.
Розірвання спадкового договору:
– у судовому порядку на вимогу відчужувача у разі невиконання набувачем його розпоряджень.
– у судовому порядку на вимогу набувача у разі неможливості виконання ним розпоряджень відчужувача.
Виникли питання? На період карантину безоплатну правову допомогу можна отримати дистанційно.
Надати необхідні документи можна через спеціально обладнані скриньки для кореспонденції або електронні засоби зв’язку (адреси та електронні пошти місцевих центрів з надання БВПД можна дізнатися на офіційному сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/ ).
Щоб отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань:
– зателефонуйте на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103
– поставте запитання у месенджер Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
– напишіть на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД – https://www.legalaid.gov.ua/ )
– прочитайте правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоріть її у нашому чаті – https://t.me/ualegalaidchat
– поставте запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
– скористайтеся правничою вікіпедією WikiLegalAid – https://wiki.legalaid.gov.ua