назад

Воздвижівська територіальна громада допомогає малозабезпеченим громадянам

З 1 липня 2015 року громадяни, незалежно від місця проживання, у змозі скористатися численними правовими послугами. Це стало можливим із відкриттям по всій території України місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги  та Бюро правової допомоги.

Нажаль, існування системи правової допомоги не вирішує в повному обсязі проблеми більшості громадян у рівному доступі до правосуддя. Перепона полягає у сплаті судового збору, а деякі категорії просто не мають фінансової спроможності  на сплату обов`язкового внеску до суду.

Що ми маємо на сьогоднішній день? Людина звертається за правовою допомогою, підтверджує свій статус про надання їй безоплатної вторинної правової допомоги (складання документів процесуального характеру та представництво інтересів ), їй готують позовну заяву, але суд її не приймає оскільки відсутня сплата судового збору.

Аби хоч якось вирішити дану несправедливість, заступник начальника відділу “Гуляйпільське бюро правовї допомоги” Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Куторницька звернулась із пропозицією до Воздвижівської сільської ради розробити відповідну програму, де враховувалися б потреби сільського населення у забезпеченні можливості реалізації конституційного права на правову допомогу та забезпеченні доступу до неї, підвищення рівня правової освіти жителів, з метою надання їм у повному обсязі гарантованої державою безоплатної правової допомоги.

Доброї новини не довелось довго чекати – вже 18 березня 2020 року рішенням Воздвижівської сільської ради VII скликання на 38 сесії була затверджена “Програма надання допомоги зі сплати судового збору малозабезпеченим верствам населення об’єднаної територіальної громади на 2020 рік”.

Дана маленька перемога є великим досягненням. Вже незабаром жителі Воздвижівської  сільської громади, а це мешканці Воздвижівської, Долинської, Вехньотерсянської сільських рад,  зможуть захистити свої порушені права у судовому порядку, що у деяких випадках є єдиною можливістю на відстоювання гарантованих Конституцією прав.

Окрему подяку висловлюємо голові Воздвижівської сільської ради Віктору Тютюннику та заступнику голови Петру Горпиничу.

 

 

За отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса:  zaporizhya@legalaid. zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел. адреса:   HYPERLINK “mailto:berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua”berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Відділ «Гуляйпільське бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103, 2-й поверх, тел: (06145) 4-25-14, (06145) 4-25-13, ел.пошта: huliaipilske@legalaid.zp.ua.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).