назад

Спадкування земельної ділянки за відсутності кадастрового номера

SuM 190206 01До юристів центрів та бюро правової допомоги часто звертаються клієнти з питань земельного права. Тож, у черговому випуску передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі ATV, фахівець Сумського місцевого центру з надання БВПД надала роз’яснення щодо спадкування  земельної ділянки за відсутності кадастрового номера.

Юрист наголосила, що однією із підстав набуття права власності на земельну ділянку є її успадкування. Відповідно до чинного законодавства право на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням іі цільового призначення. Проте земельне законодавство має деякі приписи, що визначають специфіку земельної діяльності.

«Відповідно до Земельного кадастру, земельна ділянка як об’єкт цивільних правовідносин має бути сформованою. А сформованою вона вважається з моменту присвоєння її кадастрового номеру», – зазначила Любов Воробчак.

Такий припис зявився у 2011 р. з прийняттям  Закону України «Про державний земельний кадастр». На практиці виникли питання спадкування земельних ділянок, які не мають кадастрового номеру, тобто не сформовані.

На сьогоднішній день це питання вирішується наступним чином: особа, яка є спадкоємцем, зобов’язана звернутися до нотаріуса та заявити про своє бажання вступити в спадщину. Нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину. Даний документ є підставою звернення до землевпорядної організації для виготовлення технічної документацій із землеустрою. На дану земельну ділянку вони виготовляють документацію в паперовій і електронній формі. Державна реєстрація здійснюється за місцем розташування земельної ділянки.

До Державного кадастрового реєстратора за місцем розташування земельної ділянки подаються заява для проведення реєстрації; виготовлена технічна документація. Після цього відбувається процес реєстрації ділянки, якій присвоюють кадастровий номер. На підтвердження реєстрації видається витяг із державного земельного кадастру з присвоєним номером на ім’я спадкоємця, який після цього звертається до нотаріуса, і після відкриття спадщини (протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця) особі-спадкодавцю видається свідоцтво про право власності на цю ділянку.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.