назад

Спадщина, спадщина і ще раз спадщина серед топ-питань

{loadposition slides09} 

Запитань від буковинців більшає. У селах Чернівецької області продовжують працювати мобільні точки доступу.

Зокрема, 5 жовтня 2017 року отримати фахові поради і відповіді на будь-які запитання правового характеру мали змогу жителі села Динівці Новоселицького району.

«Мій дід, йому 92 роки зробив заповіт на мене, але ні земельна ділянка, ні будинок, нічого не приватизовано. Підкажіть, як бути? Чи можуть опісля через це виникнути проблеми щодо отримання спадщини? – з такими запитаннями до фахівців звернувся житель села Динівці Віктор Істратій.

«На даний момент необхідно оформити право власності. Було б дуже добре, якби представники сільської ради підтвердили, що відповідно до господарської книги, ваш дід володіє житловим будинком. З витягом цього рішення з господарської книги ви звертаєтесь до державного реєстратора і вам зареєструють житловий будинок», – порадив директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.

Також жителю села Динівці зауважили, що окрім довідки з господарської книги необхідно також рішення чи інший документ, який підтверджує передачу земельної ділянки під житловим будинком у користування певному громадянину. Такий документ також мають надати у сільській раді.

«Це необхідно зробити якнайшвидше, документи мають бути правильно оформлені. Це аксіома. Інакше потім свою правоту доведеться доводити вже через суд. Тобто добре, що є заповіт, але необхідно мати документи, в яких чітко буде вказано, яким саме майном володіє ваш родич», – зауважив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Всі без винятку жителі села Динівці, які звернулись на прийом, цікавились питанням спадщини, дехто також просив порад щодо оформлення субсидії. Вони могли отримати консультації одразу кількох фахівців, оскільки до консультування разом із фахівцями системи БПД краю долучилися сільський голова, представники Держгеокадастру та управління юстиції в Чернівецькій області. Нагадаємо, такі мобільні точки доступу працюють задля того, щоб не тільки ознайомити буковинців з їх правами, а й навчити рішуче діяти. І реалізовується це в рамках всеукраїнського проекту «Я маю право».

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)