назад

Спадщина – це не лише майно, але й права та обов’язки: у Регіональному центрі відбувся навчальний семінар

gol

Сьогодні, 21 вересня, у приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області відбувся семінар з питань спадкового права та порядку призначення, оформлення субсидій.

Захід пройшов з метою підвищення кваліфікації директорів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та керівників бюро правової допомоги Рівненщини.

Участь у семінарі взяли начальник відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Наталія Левицька, завідувач Млинівської державної нотаріальної контори Наталія Леник, завідувач Костопільської державної нотаріальної контори Андріана Матросова, а також головний спеціаліст відділу соціальних пільг Департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації Тетяна Дойничко.

З вітальним словом спочатку виступив директор Регіонального центру Василь Овдіюк, який зазначив, що значна частина питань, з якими до місцевих центрів та бюро правової допомоги звертаються громадяни, стосуються саме питань спадщини та оформлення субсидій, тому такі семінари для підвищення кваліфікації є дуже важливими.

1

Державні нотаріуси роз’яснили присутнім деякі загальні положення про спадкування, наголосивши на тому, що часто трапляються випадки, коли людина хоче оформити лише частину спадщини. «Оформлення частини спадщини неможливе, – зазначила завідувач Млинівської державної нотаріальної контори Наталія Леник. – Спадщина – це не лише майно, це також права і обов’язки, і навіть кредит у банку».

2

Фахівці висвітили окремі питання спадкування громадян за законом та заповітом, здійснення права на спадщину та його оформлення. Окремо нотаріус Андріана Матросова роз’яснила присутнім про черги спадкування, зазначивши, що спадкоємець з певної черги може відмовитися від спадкування на користь іншої.

Присутні фахівці системи безоплатної правової допомоги ставили нотаріусам безліч питань щодо ситуацій, які виникали у них на практиці і які стосувалися, зокрема, прийняття та оформлення спадщини на тимчасово окупованих територіях, питання відумерлої спадщини тощо.

3

Згодом головний спеціаліст відділу соціальних пільг Департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації Тетяна Дойничко роз’яснила присутнім порядок призначення та оформлення субсидій, окремо зупинившись на заповненні потрібних для цього документів.

4

Після закінчення семінару відбулася робоча нарада працівників системи безоплатної правової допомоги, під час якої обговорювалися планування роботи та моніторинг діяльності місцевих центрів та бюро правової допомоги, реалізацію пілотного проекту в сфері реєстрації громадських формування, а також інші організаційні питання.

 5