назад

Спеціалісти сільських селищних та міських, об’єднаних територіальних громад із земельних питань довідалися про зміни до закону «Про безоплатну правову допомогу»

IMG-1341e5e365f1dce38e23aa02c900f4e3-V

6 лютого 2018 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій провела лекцію для спеціалістів сільських селищних та міських, об’єднаних територіальних громад із земельних питань. Захід відбувся з метою проінформувати про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Спільно з працівниками органів місцевого самоврядування розглянули також питання щодо реалізації права мешканців громад на безоплатну первинну правову допомогу.

Лекція відбулася в Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

IMG-10995d3661925a4ae8e66f792011ee34-V

«Через інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу у них формується культура розуміння своїх прав та можливостей їх використання. Це потрібно для посилення правової спроможності громад. Постійне вдосконалення організації посадовими особами місцевих рад надання безоплатної первинної правової допомоги – необхідна складова». – наголосила Ірина Хондогій.

«Посилення правової спроможності громад – це ключ до: подолання корупції на базовому побутовому рівні, збільшення економічних свобод людей і зміцнення економічного розвитку та підприємництва, кращі реалізації конституційного права до місцевого самоврядування, у тому числі виборчого права». – доповнила директор Регіонального центру.

IMG-af332318da505774b1e15c9d10fd2ddf-V

Окрім того, Ірина Хондогій проінформувала що 7 січня цього року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», в частині віднесення осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також дітей, до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

У Тернопільській області громадяни можуть звернутися до трьох місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернополі, Кременці, Чорткові та до 14 бюро правової допомоги.

В Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.