назад

Спеціалісти Жовтоводського бюро правової допомоги фахово захищають інтереси простих громадян

14291654 1106066822803749 548578857952557924 nУ м. Жовті Води активно працює Жовтоводське бюро правової допомоги. Співробітники бюро надають громадянам правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань, допомагають у складанні заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, здійснюють представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Так, восени 2016 року до бюро завітав громадянин Б.*, який потребував допомоги для отримання дозволу на встановлення індивідуального (автономного) опалення, оскільки йому в цьому було попередньо відмовлено відповідними державними установами. Відмова у встановленні індивідуального опалення обґрунтовувалась наявністю заборгованості по сплаті за опалення та підігрів води. Вивчивши документи, що стосувалися даного питання, юристи бюро дійшли висновку, що борг по сплаті за опалення та підігрів води є боргом, нарахованим за послуги, які фактично не надавались комунальним підприємством даному споживачу. А тому не можуть бути пред’явленні до сплати, адже з грудня 2011 року в його квартирі на законних підставах було встановлено електроопалення.

Фахівці Жовтоводського бюро допомогли чоловікові скласти письмове звернення до міського голови та відповідного комунального підприємства, а також заяву про надання дозволу до міжвідомчої комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання і встановлення індивідуального (автономного) джерела опалення. У результаті вищеназваних письмових звернень в першій половині грудня 2016 року громадянину Б.* нарешті було надано довгоочікуваний дозвіл на встановлення автономного опалення.

Наприкінці жовтня 2016 року до Жовтоводського бюро правової допомоги звернувся мешканець Жовтих Вод громадянин К.*, який протягом тривалого часу не міг користуватися власним житлом, оскільки в ньому проживали орендарі. Вони не бажали виселятися попри те, що термін оренди квартири сплив рік тому. Співробітники бюро допомогли чоловікові скласти вимогу щодо звільнення житла.

Вона ґрунтувалася на тому, що відповідно до норм діючого законодавства, цивільні права та обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов’язки. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається. Зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно умов договору, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Отож, після отримання вимоги, написаної з допомогою юристів системи БПД, орендар в першій половині грудня 2016 року виселився з квартири громадянина К.*, – отже перешкоди в користуванні власним житлом були усунені.

Не залишаються поза увагою працівників Жовтоводського бюро правової допомоги і проблеми учасників бойових дій, які звертаються за захистом своїх прав і свобод, наданих їм Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Так, наприкінці листопада 2016 року, співробітники бюро допомогли скласти пану В.* письмову заяву про виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, яку на момент звернення він ще не отримав. У результаті, в першій половині грудня 2016 року, учаснику бойових дій В.* були виплачені усі кошти.

Також за сприяння фахівців Жовтоводського бюро громадянка С.* знайшла порозуміння із компанією-газопостачальником. Її питання полягало в наступному: у власній квартирі громадянка С. проживає сама, але на житловій площі зареєстрований і її син, який постійно проживає та працює в іншому місті. У квартирі заявниці відсутній прилад обліку, тому рахунки до сплати за спожитий газ надходили з урахуванням двох зареєстрованих осіб, а не фактично проживаючої однієї.

Працівники бюро роз’яснили жінці, що вона має право звернутися до газопостачальника із заявою про здійснення нарахування за спожитий газ на одну особу. Для цього слід надати документи, що підтверджують факт проживання та працевлаштування її сина в іншому місті. Юристи також допомогли громадянці скласти відповідну заяву. На сьогоднішній день питання вирішено: пані С.* сплачує за спожитий газ за рахунками, які надходять на її адресу з урахуванням однієї проживаючої особи, а не зареєстрованих двох.

Місяць знадобився працівникам Жовтоводського бюро правової допомоги, щоб допомогти мешканці Жовтих Вод громадянці Ж.*, яка опинилась у складній життєвій ситуації. 3 листопада 2016 року помер її троюрідний брат, який був особою з обмеженими фізичними можливостями і потребував постійної допомоги, а тому вів спільне господарство та проживав разом із громадянкою Ж.* (про що є відповідна довідка виконкому Жовтоводської міської ради). Після смерті брата жінка звернулася до Пенсійного фонду м. Жовті Води із заявою про виплату недоодержаного розміру пенсії її брата, проте отримала відмову, мотивовану тим, що вона не є членом його сім’ї.

Фахівці бюро допомогли клієнтці скласти повторну заяву до Пенсійного фонду у якій, посилаючись на норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та на рішення Конституційного суду України від 03.06.1999 р. № 5-рп/99, наголосили на тому, що громадянка Ж. та її покійний брат є особами, які постійно проживали разом, вели спільне господарство, а тому визнаються членами сім’ї. Наприкінці грудня 2016 року жінка завітала до бюро з хорошою звісткою –  їй виплатили недоодержаний розмір пенсії брата.

За консультацією з приводу правомірності дій роботодавця до Жовтоводського бюро правової допомоги звернувся громадянин Р.*, якого на період перебування строкової служби в армії було звільнено з роботи за власним бажанням і тим самим позбавлено права на збереження робочого місця та заробітної плати. Чоловікові роз’яснили, що згідно зі ст. 119 КЗпП України, працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про альтернативну (невійськову) службу», гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Невиконання роботодавцями приписів даної статті КЗпП України призводить до виникнення трудових спорів із працівниками. Позитивним результатом на сьогоднішній день є рішення Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області про поновлення пана Р.* на роботі та виплату йому середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Працівники Жовтоводського бюро правової допомоги у випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу», також здійснюють представництвоінтересів осіб всудах. Такі якісні та своєчасні правові послуги в листопаді 2016 року отримав громадянин П.*, що є особою з особливими фізичними потребами. Банк звернувся до суду із позовною заявою до чоловіка щодо стягнення заборгованості за кредитним договором. Юрист Жовтоводського бюро, будучи представником громадянина П., довів у судовому засіданні, що заявлений банком кредитний договір не укладався у письмовій формі, а в матеріалах справи відсутні жодні допустимі чи відносні докази на підтвердження фактичного вчинення дій по видачі банком та отриманням громадянином П. суми кредиту. У результаті рішенням Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області від 15.11.2016 року банку було відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Шановні громадяни, якщо ваші права порушено, не баріться, не відкладайте свої проблеми на потім. У Жовтоводському бюро правової допомоги вам завжди нададуть своєчасну фахову правову допомогу. Асоціально незахищеним верствам населення призначать представника, який захищатиме інтереси особи в суді та інших органах.

Жовтоводське бюро правової допомоги, розташоване за адресою: м. Жовті Води, бульвар Свободи, 62, тел. (05652)6-00-18.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/2017/01/12{/gallery}