назад

Спільна праця задля задоволення інтересів людей

41465001 755179741540724 1609950185754984448 n

11 вересня відбулось чергове засідання експертної групи, створеної за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, з метою реалізації соціальної програми Кабінету Міністрів України щодо забезпечення громадян безкоштовною правовою допомогою, рівного доступу до правосуддя окремих категорій громадян та посилення правової спроможності територіальних громад.

 Учасниками наради були фахівці Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, Головного територіального управління юстиції у Львівській області, Департаменту соціального захисту населення, Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, Львівського обласного центру зайнятості.

 Взяла участь у роботі експертної групи головний спеціаліст відділу систематизації законодавства правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Харківській області – Дарина Трофименко.

 Координатор групи Орест Шот – представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області коротко розповів про зміни, які відбулись у роботі системи БВПД, за час, від останньої зустрічі.

 Зокрема, звернув увагу на зміни до законодавства, яке регулює питання надання безоплатної правової допомоги. А саме, розширення суб’єктності отримувачів вторинної правової допомоги, якими стали діти та жертви домашнього насилля. Підкреслив важливість конкретизації права частини суб’єктів отримання безоплатної вторинної правової допомоги, на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно. Зазначена норма стала відповіддю на зловживання наданим правом окремими недобросовісними клієнтами.

 Окрім цього законодавчо закріплено право надання вторинної правової допомоги не тільки адвокатами, а й працівниками центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також розширено можливість проведення заміни представників клієнтів у справах.

 Орест Шот також згадав про позитивні результати дворічної роботи бюро правової допомоги на Львівщині, якими вже надано понад 37 тисяч правових консультацій, проведено 2, 2 тисячі правопросвітницьких заходів, понад тисячу виїздів у пункти консультування та багато іншого.

 Начальник відділу правового забезпечення юридичного управління апарату Львівської обласної державної адміністрації Оксана Бакун повідомила присутніх про стан справ з реалізацією адміністративної реформи на Львівщині та про відповідні зміни до законодавства, якими до спроможних громад автоматично прирівняли міста обласного значення, а також розповіла, що три пакети документів про створення ОТГ перебувають на розгляді в Центральній виборчій комісії.  

 Ірина Савчук, радник юридичного відділу Львівської обласної ради в контексті можливого фінансування цільових правопросвітніх програм розповіла про механізм розробки та затвердження обласних програм та про співпрацю з депутатськими комісіями щодо реалізації правопросвітницької програми «Я маю право!»

 Представники Головного територіального управління юстиції у Львівській області Тарас Ілечко та Ярослав Гірковий, детально розповіли про реалізацію на Львівщині правопросвітницької програми «Я маю право!», зокрема, про надання у 2018 році 2122 громадянам безкоштовної правової допомогу у Громадських приймальнях ГТУЮ, про участь у роботі громадської приймальні Львівської обласної державної адміністрації, організацію тижнів правових знань, розробку методичних матеріалів, великої кількості виступів у засобах масової інформації та інше.

 Ірина Макар, заступник начальника відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області повідомила про зміни, що відбулися у пенсійному законодавстві у цьому році.

 Так, зокрема, з 1 січня 2018 року право на пенсію за віком мають особи за наявності стажу 25 років й вимоги до стажу будуть збільшуватись щороку на 1 рік – до 35 років у 2028 році.

 За наявності стажу на 1 січня 2018 року від 15 до 25 років право на пенсію мають особи у 63 роки й вимоги до стажу збільшуються щороку на 1 рік – від 25 до 35 років у 2028 році.

 З 1 січня 2019 року пенсії у 65 років призначатимуть особам, які матимуть від 15 до 16 років стажу й вимоги до стажу будуть збільшуватись щороку на 1 рік – від 15 до 25 років у 2028 році.

 Разом з тим, у період з 1 січня 2018 року до 31 грудня 2020 року особам, які досягли встановленого пенсійного віку та мають страховий стаж не менше 15 років, але не набули права на пенсійну виплату, органами соціального захисту населення призначається тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі. Порядок призначення тимчасової державної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1098.

 З 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року пенсія призначається із застосуванням середньої заробітної плати за 2016 та 2017 роки 5377,90 грн та величини оцінки 1 року страхового стажу – 1%.

 З 1 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом і становить 1489,20 грн.

 Також внесено зміни, які передбачають, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додатко­вого звернення особи проводять пе­рерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому проводиться перерахунок, набули права на про­ведення перерахунку, передбачено­го відповідним законодавством, на найбільш вигідних умо­вах. Порядок такого перерахунку пенсії встановлюється правлінням Пенсійного фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціаль­ного захисту населення.

 Ірина Романяк, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Львівського обласного центру зайнятості розповіла, що у 2017 році Міністерство соціальної політики України за підтримки Світового банку розпочало пілотний проект «Рука допомоги» з працевлаштування безробітних отримувачів державної соціальної допомоги та внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Головна мета пілотного проекту, який буде реалізовуватись на Харківщині, Полтавщині та Львівщині – вивести малозабезпечені сім’ї (МЗ) та переселенців із стану бідності шляхом допомоги у працевлаштуванні або у започаткуванні власної справи. Для реалізації проекту активно використовуються механізми працевлаштування малозабезпечених, передбачених законом «Про зайнятість населення», їх тимчасову зайнятість через оплачувані громадські роботи, а також надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги (безвідсоткового кредиту) для започаткування власного бізнесу.

 Пілотний проект дає дієві стимулюючі інструменти для повернення довготривалих безробітних до активного життя. Це для них – можливість взяти на себе відповідальність за власну долю і долі своїх сімей. Для економіки держави дуже важливо, щоб працездатні довготривалі безробітні повертались на ринок праці і починали заробляти, а не чекали грошей від  держави.

 Проведення пілотного проекту передбачає позитивні наслідки, серед яких:

 

• створення нових робочих місць, переважно у сільській місцевості;

• зменшення рівня безробіття та бідності у пілотних регіонах;

• збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів;

• повернення на ринок праці довготривалих безробітних та реінтеграція внутрішньо переміщених осіб.

 Саме тому в Україні постала об’єктивна необхідність доповнити наявні законодавчі стимули до зайнятості новими дієвими механізмами.

 У квітні 2018 року були внесені зміни до Порядку реалізації пілотного проекту згідно з яким фінансова допомога може надаватися суб’єктам господарювання, які працевлаштують не менш як двох осіб із числа МЗ, ВПО та АТО строком не менше ніж на два роки за направленням базових центрів зайнятості.

 Упродовж квітня–липня філіями Львівського обласного центру зайнятості, міськрайонними та Львівським міським центром зайнятості проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання щодо можливості отримання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі для організації/розширення підприємницької діяльності.

 Василь Гельбич, начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Управління соціальних гарантій та компенсацій, планово-фінансової та організаційно-кадрової роботи коротко розповів про зміни в наданні населенню житлових субсидій, зупинившись на найважливіших моментах процедури подання документів та підстав для відмови у наданні житлових субсидій.

 Представник Головного територіального управління юстиції у Харківській області – Дарина Трофименко взяла активну участь у роботі експертної групи та поділилась досвідом реалізації на Харківщині правопросвітницького проекту «Я маю право!»

 Учасники обговорили подальшу взаємодію та проведення спільних заходів у рамках правопросвітницької акції «Я маю право!» а також інші питання щодо посилення системної співпраці в частині інформування змін в законодавстві, періодичному проведенні навчальних семінарів, розробки дорожніх карт надання послуг та ефективному використанні комунікаційних партнерських можливостей для донесення важливої інформації до населення.

 Нагадуємо, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області знаходиться за адресою:

м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).