назад
23.08.18

Спільні дії задля ефективного захисту прав і свобод людини в місцях несвободи

viber image22081

25 травня поточного року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини укладено Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація зусиль сторін, спрямованих на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу.

Одним із напрямів співпраці, визначених у Меморандумі, є залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

Після проведення відповідного відбору Омбудсменом було прийнято рішення про видання працівникам регіональних центрів з надання безоплатної правової допомоги письмових доручень спільно з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснювати моніторинг стану додержання конституційних прав і свобод громадян, які перебувають у місцях несвободи.

Визначено такого представника й серед працівників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області – начальницю відділу організації надання вторинної правової допомоги  Людмилу  Армеєву.

У зв’язку з цим, 22 серпня 2018 рокувідбулася робоча зустріч заступника директора Регіонального центру Ігора Клименката начальника відділу організації надання вторинної правової допомоги  Людмили  Армеєвої з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Вірою Яковенко.

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо механізму проведення спільних моніторингових візитів до місць несвободи.

«Аналіз та обмін інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Україні є важливим елементом у роботі системи безоплатної правової допомоги як структури, яка стоїть на сторожі захисту прав громадян, зокрема, права на безоплатну правову допомогу, особливо вразливих груп населення», – наголосив заступник директора Регіонального центру Ігор Клименко.

«Проведення подібних виїздів стане ефективних інструментом щодо дотримання прав громадян, які знаходяться у місцях несвободи, а також належної їх реалізації права на безоплатну правову допомогу, а спільні комунікативні заходи стануть важливим підґрунтям щодо інформування громадськості про повноваження структур у напрямі захисту прав громад», – відзначила Віра Яковенко.

Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.