назад

Спільні кроки, спрямовані на покращення доступу до БВПД учасників АТО та членів їх сімей: робоча зустріч у Запоріжжі

1 1 IMG 39701 2 IMG 398630 вересня 2015 року за ініціативи Координаційного центру з надання правової допомоги, за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Українська фундація правової допомоги» та Міжнародного фонду «Відродження» в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області проведено робочу зустріч з визначення спільних кроків,  спрямованих на покращення доступу до безоплатної правової допомоги учасників АТО та членів їх сімей.

Захід проведено з  метою координації спільних зусиль щодо забезпечення доступу учасників АТО, членів їх сімей до отримання якісної безоплатної правової допомоги і залучення адвокатів та юристів, які працюють з такою категорією осіб,  обмін кращими практиками та інформаційно-роз’яснювальними  матеріалами тощо.

Учасники робочої зустрічі:

– виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Українська фундація правової допомоги» Микола Сіома;

– директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко,

– Секретар Ради адвокатів Запорізької області Усова О.В., голова Регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Біленко О.В., голова Запорізького відділення ВГО «Асоціація адвокатів України» Трипольська М.І., начальник відділу державної соціальної допомоги та пенсійного забезпечення Департаменту соціального захисту населення Гречаник І.О., Голова ГО «Товариство ветеранів АТО» м.Запоріжжя Дячко А. А.,   директори Першого та Другого місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Запорізької області; працівники Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області.

З вітальною промовою  виступив виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Українська фундація правової допомоги» Микола Сіома, який  розповів про функціонування мережі БПД щодо раціональної та реальної допомоги військовослужбовцям, які беруть/брали участь в АТО.

Директор Регіонального центру Павло Наливайко продовжуючи робочу зустріч   наголосив на важливості об’єднання спільних зусиль з метою забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги усім, хто її потребує, адже таке право гарантує кожному громадянину Конституція України та Закон України  «Про безоплатну правову допомогу». Однією з найактуальніших проблем сьогодні – є забезпечення доступу до БВПД такій категорії, як учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО та члени їх сімей. На сьогоднішній день  нагальними питання для учасників АТО, які потребують вирішення,  є:

        допомога в оформлення статусу учасника АТО;

        допомога в отриманні пільг для учасників АТО;

        допомога в вирішенні питань щодо виділення земельних ділянок для учасників АТО;

        поновлення на роботі учасників АТО у випадку незаконного звільнення;

        правова допомога в вирішенні питань щодо повернення банківських кредитів.

Під час обговорення учасники визнали, оскільки на сьогодні  немає  системної правової допомоги учасникам АТО,  постає гостра необхідність напрацювання і узагальнення кращих юридичних практик з вирішення проблем учасників бойових дій. Тому є актуальною і співпраця Регіонального центру та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Запорізькій області з  громадськими організаціями, державними структурами, волонтерськими ініціативами, адже трансформувати унікальний досвід кожної з організацій, зокрема у матеріали для розповсюдження: створювати навчальні програми та поширювати напрацьований досвід серед адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги. Учасниками зустрічі було наголошено на соціальній значущості даної проблеми і готовності вкладати наявні ресурси у її вирішення.

У результаті зустрічі було вирішено:

          Створити постійну робочу групу з урегулювання питань учасників АТО в частині надання безоплатної вторинної правової допомоги;

          Провести навчальні семінари для юридичних клінік,  які надають безоплатну вторинну правову допомогу учасникам АТО, з залученням адвокатів, які є членами Регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу»  у Запорізькій області, Запорізького відділення ВГО «Асоціація адвокатів України», Ради адвокатів Запорізької області та представників Регіонального і місцевих центрів з надання БВПД Запорізької області спільно з ГО «Товариство ветеранів АТО» м. Запоріжжя щодо вирішення  проблемних питань  учасників АТО;

          Провести моніторинг та забезпечити контроль за дотриманням законних прав учасників АТО в частині отримання пільг на перевезення;

          Запровадити висвітлення позитивної практики щодо вирішення юридичних питань учасників АТО, наданої через систему БВПД,  в ЗМІ.

З метою координації спільних зусиль з вирішення питань  надання всебічної допомоги учасникам  АТО підписали багатосторонній Меморандум про співпрацю між громадськими організаціями та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області.

Підсумком зустрічі стало підписання багатостороннього Меморандуму про співпрацю між громадськими організаціями та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області.

{module Foto_ZP_RC_RZ_30.09.15}