назад
10.08.17

Спільно із працівниками поліції допомагаємо родині, яка потрапила у складні життєві обставини

100817З метою проведення заходів, спрямованих на запобігання випадкам домашнього насильства, начальник Варвинського бюро правової допомоги Юлія Коваленко спільно із начальником сектору превенції Варвинського відділення поліції Олексієм Бойком відвідали родину, яка перебуває у складних життєвих обставинах та потребує правової допомоги.

Проблема насильства в сім’ї не втрачає своєї актуальності, саме тому налагоджена співпраця між Варвинським бюро правової допомоги та місцевим відділенням поліції в частині правопросвітництва громадян, роз’яснення основних норм чинного законодавства, попередження адміністративних правопорушень та злочинів, а також правової допомоги сім’ям, що перебувають у складних обставинах, неодноразово допомагала мешканцям громади вирішувати життєві проблеми у правовий спосіб.
Так, у липні цього року до місцевого відділення поліції звернулася жителька смт. Варва, яка повідомила про виникнення конфліктної ситуації в родині, що переросла у тривалий психологічний тиск та словесне знущання з боку чоловіка. Така проблема виникає, в першу чергу, через виявлення неповаги один одному всередині сім’ї внаслідок агресії на фоні тих чи інших подій. Фахівці радять не соромитися , а звертатися за допомогою, щоб в залежності від ситуації виробити алгоритм спільних дій для вирішення проблеми. Відповідно до чинного законодавства дії чоловіка були кваліфіковані за ст.172-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, але від конструктивного діалогу та профілактичної розмови чоловік відмовився.
19 липня 2017 року начальник сектору превенції Олексій Бойко спільно із начальником Варвинського бюро правової допомоги Юлією Коваленко відвідали родину. Під час зустрічі спеціалісти провели комплексну роботу із чоловіком та дружиною: надали правову оцінку діям чоловіка; провели профілактичні дії для попередження насилля ; пояснили наслідки вчинення чергового сімейного насильства або в разі застосування фізичного насилля; розповіли про першочергові дії та місце знаходження установ, які зможуть надати відповідну кваліфіковану допомогу; розповіли про можливість отримати безоплатну вторинну правову допомогу, а також залишили інформаційні матеріали із зазначенням контактних телефонів та адреси бюро.
Слід зазначити, що в Україні прийнято ряд законів та нормативно-правових актів, які спрямовані на попередження та захист осіб від насильства у сім’ї:
– Закон України «Про попередження насильства в сім’ї», який визначає правові основи запобігання насильству в сім’ї , а також органи та установи, на які покладається здійснення заходів, спрямованих на його виконання;
– Сімейний кодекс України, який визначає засади шлюбу, права та обов’язки подружжя, батьків і дітей,
– Кодекс України про адміністративні правопорушення, що встановлює відповідальність за вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису .
За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звертатися до Варвинського бюро правової допомоги за адресою: смт. Варва, вул. Шевченка, буд. 61 або зателефонувати (04636) 2-11-06, Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.