назад

Встановлено факт родинних відносин з метою віднесення спадкоємця за заповітом до першої черги спадкоємців

bvpd logo whiteВ травні 2017 року до Сновського бюро правової допомоги звернувся громадянин Ч., житель села Жовідь Сновського району Чернігівської області, з проханням допомогти встановити факт родинних відносин між фізичними особами. Мотивуючи своє звернення тим, що він є спадкоємцем за заповітом після померлого М., який є його рідним батьком. Документів, які б підтвердили, що померлий М. є батьком Ч. відсутні. У свідоцтві про народження в графі «батько» зазначено лише ім’я, яке збігається з ім’ям померлого спадкодавця. За життя його батьки, які на даний час померли, проживали без реєстрації шлюбу.

Із змісту заповіту, посвідченого секретарем Жовідської сільської ради, вбачається, що померлий М. заповів земельну ділянку загальною площею 3,80 га, місце розташування якої на території Жовідської сільської ради Щорського району Чернігівської області громадянину Ч. Останній у встановлені законом строки прийняв спадщину.
Враховуючи положення статті 174 Податкового кодексу України, відбувається оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав. Спадщини оподатковуються за нульовою ставкою, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.
Оскільки громадянин Ч. не вважається спадкоємцем першого та другого ступеня спорідненості, тому за земельну ділянку, яка дісталася йому в спадок відповідно до пункту 174.2.2 статті 174 Податкового кодексу України мав сплатити податок за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 Податкового кодексу України, а саме 5 відсотків від вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями.
За таких обставин, виникла необхідність для віднесення громадянина Ч. до спадкоємців першої черги, що б надало йому право на проведення оподаткування об’єкту спадщини (земельної ділянки) за нульовою ставкою.
З метою забезпечення реалізації права на звернення до суду згідно з наказом Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інтереси громадянина Ч. представляла начальник відділу «Сновське бюро правової допомоги» Ірина Литвиненко.
Працівник бюро допомогла громадянину Ч. зібрати необхідний пакет документів та доказів, що підтверджують факт родинних відносин між фізичним особами, а саме, що померлий М. є рідним батьком громадянина Ч.
Рішенням Щорського районного суду Чернігівської області від 07 липня 2017 року заяву про встановлення факту родинних відносин задоволено, встановлено факт, що померлий М. є рідним батьком громадянина Ч.
Рішення суду набрало законної сили і громадянин Ч. на даний час звернувся до структурного підрозділу Фіскальної служби України з метою звільнення його від оподаткування.
Нагадуємо, що правова допомога надається відділом «Сновське бюро правової допомоги» за адресою: м. Сновськ, вул. Миру,51а, тел.: (0254) 2-13-48.
Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд. 9, тел.: (0244) 3-30-01 та на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.
#МенськийМЦБВПД #Чернігів #безоплатнаправовадопомога #місцевийцентр #правовадопомога #Чернігівськаобласть #Мена #адвокати