назад
07.03.23

Співпраця заради допомоги

У Старокостянтинові юристи та представники міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України домовилися про співпрацю у сфері надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та іншим незахищеним верствам населення.

Фахівчині Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Ганжа та Оксана Балясна провели інформаційну годину для волонтерів Старокостянтинівської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України на тему: «Безоплатна правова допомога – гарантія захисту прав громадян та рівного доступу до правосуддя».

На території Старокостянтинівської територіальної громади свій прихисток знайшли понад 4,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Тому активна співпраця всіх організацій, які надають допомогу – чи гуманітарну, чи правову, зараз надважлива. Під час зустрічі учасники обговорили низку питань, пов’язаних з наданням правової допомоги як вимушеним переселенцям, так і іншим соціально незахищеним верствам населення.

Насамперед представникам громадської організації пояснили, як працює система безоплатної правової допомоги.

«Кожен громадянин може безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці правових документів. Внутрішньо переміщені особи можуть також безкоштовно скористатися послугами юриста або адвоката для представництва інтересів у судах», – повідомила заступниця директора місцевого центру Марина Ганжа.

З-поміж іншого, юристка центру Оксана Балясна звернула увагу волонтерів на правові аспекти донорства в Україні. Адже одним із основних напрямків діяльності Старокостянтинівської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України є донорство, а майже всі учасники організації – донори крові, зокрема голова організації Зоя Скакун є Почесним донором України.

Відповідно до Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому такі основні пільги й трудові гарантії:

  • у день донації особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації зі збереженням за нею середнього заробітку;
  • у день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок коштів суб’єкта, який здійснює заготівлю, донорської крові, за місцем забору крові;
  • після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку зі збереженням за особою середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки;
  • почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

«Сьогодні, коли наша держава стикнулася зі збройною агресією росії, потреба в крові та її компонентах як ніколи нагальна. Кожна краплина крові може стати рятівною для людини, яка її потребує. І це чудово, коли люди розуміють важливість цієї процедури, бо життя та здоров’я людини є найвищою цінністю для усіх нас», – наголосила юристка Оксана Балясна.

Щоб закріпити співпрацю між місцевим центром і громадською організацією, з головою Старокостянтинівської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України Зоєю Скакун уклали Меморандум про співпрацю у сфері  надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та іншим незахищеним верствам населення.

Відтепер про систему безоплатної правової допомоги знатимуть ще більше мешканців громади, відтак матимуть можливість вирішити свої правові питання разом з нашими юристами.