назад

23584760 1537323592979890 684553271 n

6 листопада керівник Козівського бюро правової допомоги Оксана Ляхович спільно з директором Козівського районного центру зайнятості та провідним фахівцем з питань зайнятості забезпечили роботу дистанційного консультаційного пункту для мешканців Козлівської  об’єднаної територіальної громади. Того ж дня очільник Бережанського бюро правової допомоги Ярослав Чорній взяв участь у засіданні клубу місцевого центру зайнятості та надав адресну правову допомогу чоловіку з обмеженими можливостями пересування.

Оксана Ляхович проконсультувала жителів Козлівської об’єднаної територіальної громади щодо зняття з реєстрації місця проживання, внесення змін в актовий запис про шлюб, оренди земельної ділянки, обчислення страхового стажу.

23548407 1537323526313230 840099468 n

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та п. 3 Правил реєстрації місця проживання реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради або сільським головою:

Для зняття з реєстрації місця проживання особа або її представник повинні подати:

– заяву про зняття з реєстрації місця проживання встановленої форми, рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або право користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно  відсутньою або оголошення її померлою, свідоцтво про смерть;

– документ, до якого вносяться відомості про зняття з реєстрації місця проживання;

– квитанцію про сплату адміністративного збору; військовий квиток  або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

Зняття з реєстрації місця місця проживання здійснюється в день звернення особи.

23548215 1537323716313211 198276015 n

Того ж дня керівник Підгаєцького бюро правової допомоги Ярослав Чорній взяв участь у засідання клубу “Успішний підприємець” на тему: “Порядок реєстрації підприємницької діяльності”, що відбулося в Підгаєцькому районному центрі зайнятості.

Ярослав Чорній ознайомив учасників клубу з порядком реєстрації підприємницької діяльності. Згідно зі ст. 8  Закону України «Про підприємництво» для державної реєстрації суб’єкта підприємницької  діяльності юридичної особи подаються такі документи:

– рішення власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними)  органу  про  створення юридичної особи (крім приватного підприємства). Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше,  таким  рішенням  є  установчий договір,  а також протокол установчих зборів (конференції) у випадках, передбачених законом;

– статут, якщо це необхідно для створюваної організаційної форми підприємництва;

– реєстраційна картка встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію;

– документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб’єкта підприємницької діяльності в розмірі, передбаченому законом;

– документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

Далеко не усі громадяни мають змогу звернутися до місцевого центру чи бюро  задля отримання безоплатної правової допомоги, оскільки деякі з них позбавлені можливості фізичного пересування. Тому, одним із завдань бюро правової допомоги є відвідування одиноких осіб, осіб похилого віку та осіб з обмеженими фізичними можливостями за місцем їх перебування з метою надання їм безоплатної правової допомоги.

23574467 1537323799646536 1309549334 n

Найчастіше користуються своїм правом отримати безоплатну правову допомогу люди з обмеженими можливостями, малозабезпечені громадяни (середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму) та ветерани війни.

Так, 7 листопада керівник Бережанського бюро правової допомоги Петро Процик відвідав жителя м. Бережани, який за станом здоров’я не має можливості особисто звернутися до центру з надання БВПД. Під час спілкування вияснилося, що чоловік потребує правової допомоги, зокрема у представництві його інтересів у суді з питання, що стосується скасування рішення про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою. Для вирішення питання щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги представник бюро прийняв відповідне звернення.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.