назад
12.10.18

Співпраця системи БПД та УВКБ ООН виходить на якісно новий рівень

12.10.2018   memo (2)12 жовтня підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Координаційним центром з надання правової допомоги та Представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні. Йдеться про подальшу консолідацію зусиль, спрямованих на забезпечення права на отримання безоплатної правової допомоги осіб без громадянства, шукачів притулку та біженців, осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та внутрішньо переміщених осіб. Меморандум підписали директор КЦ Олексій Бонюк та керівник Представництва УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу.

«Ми вже давно співпрацюємо з Представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, щоб надавати правовий захист шукачам притулку, біженцям, особам без громадянства та внутрішньо переміщеним особам. Підписавши Меморандум, ми будемо поглиблювати нашу співпрацю, у нас з’явиться можливість шукати додаткові механізми, що наближуватимуть доступ до правосуддя для цих осіб», – підкреслив Олексій Бонюк. 

12.10.2018   memo (5)

За окремими оцінками, сьогодні в Україні налічується до 1,8 млн внутрішньо переміщених осіб. Багато з них можуть взагалі не знати про можливість отримати безоплатну правову допомогу або мати труднощі з доступом до неї. Олексій Бонюк зазначив, що за весь час існування системи БПД правову допомогу отримали понад 10 тис. внутрішньо переміщених осіб та близько 1 тис. осіб без громадянства та біженців. Він наголосив на важливості доступу до правової допомоги саме в тих місцях, де зосереджені люди, які потребують цієї допомоги.

Так, завдяки допомозі Представництва УВКБ ООН у справах біженців облаштовані точки доступу до безоплатної правової допомоги саме на лінії розмежування. Громадяни отримують правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру.

«У нас є основа для того, щоб проаналізувати наявні проблеми правової захищеності цих категорій людей та подумати як діяти більш ефективно. Це наблизить нас до того, щоб ми справді надавали правову допомогу максимально ефективно», – наголосив директор КЦ.

12.10.2018   memo (6)

Олексій Бонюк зазначив, що Координаційний центр у співпраці з партнерами реалізує низку проектів, спрямованих на покращення доступу до правової допомоги. Серед них – формування мережі громадських радників, спроможних надавати правову допомогу жителям своєї територіальної громади у найбільш типових для них питаннях.

«Громадські радники є допоміжною ланкою правової допомоги. Наразі триває навчання третього набору громадських радників, і серед них є переселенці, які згодом будуть надавати правову інформацію іншим ВПО, допомагати їх у вирішенні правових проблем», – розповів директор КЦ.

Серед напрямів співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги та УВКБ ООН в Україні – обмін інформацією щодо осіб без громадянства, шукачів притулку та біженців, осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та внутрішньо переміщених осіб, які звертаються за безоплатною правовою допомогою. Також проводитимуться спільні заходи, спрямовані на підвищення правової поінформованості переселенців та інших вразливих осіб. Йдеться також про підвищення фахового рівня працівників системи надання БПД та адвокатів, які залучаються для надання безоплатної правової допомоги, щодо захисту прав ВПО, шукачів притулку та біженців, осіб без громадянства.

12.10.2018   memo (8)

«Планів багато. Ключовий підхід – це має бути планування, орієнтоване на результат. Адже для багатьох людей безоплатна правова допомога є життєво необхідною», – підкреслив Олексій Бонюк.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube