назад

123У п’ятницю, 28 жовтня 2016 року,проведено семінар з органами прокуратури області на тему «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав уразливих груп засуджених в Україні».  Про основні напрямки взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з органами прокуратури виступив заступник директора Регіонального центру В. Сандул, який наголосив, що з метою створення ефективної системи надання правової допомоги в Україні з 2012 року діє система органів безоплатної вторинної допомоги. На даний час систему в Миколаївській області розширено – це регіональний центр, 3 місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 18 бюро правової допомоги. Місія і основні пріоритети роботи центрів  – посилення правової спроможності населення. Відповідно до цієї місії у 2016 році приділено першочергову увагу створенню рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної правової допомоги.

 Увагу присутніх звернули на широке залучення громадськості до заходів з моніторингу дотримання прав людини та надання своєчасної правової допомоги у випадках дискримінації уразливих верств населення, у т.ч. серед засуджених. Також наголошено на підписанні меморандумів з громадськими організаціями та державними установами про співпрацю та спільні дії з питань захисту прав уразливих груп засуджених. Спеціалісти центру та адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, спільно з громадською організацією «Пенітенціарна ініціатива» проводять он – лайн консультування засуджених осіб, а фахівці місцевих центрів здійснюють виїзні прийоми у виправних колоніях області. Як наслідок проведеної роботи, вже звернулось 98 засуджених, що на 83 звернення більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Представниками центру звернуто увагу присутніх на те, що надання безоплатної правової допомоги – соціальна програма Уряду України, яка гарантує ефективний захист прав за рахунок коштів Державного бюджету України.

У ході наради обговорено актуальні питання, шляхи їх вирішення та пропозиції щодо усунення недоліків на цьому напрямку, а також наголошено на активній співпраці з центрами щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги.