назад

Співпраця задля забезпечення рівного доступу до правосуддя та безоплатної правової допомоги осіб, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі

127 вересня 2017 року між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області та державною установою «Дар’ївська виправна колонія (№10) Міністерства юстиції України підписано Меморандум про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги.

Метою Меморандуму є забезпечення рівного доступу до правосуддя та безоплатної правової допомоги осіб, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі або обмеження волі.

Під час робочої зустрічі 10 жовтня 2017 року фахівців системи БПД директора Регіонального центру Марини Єлисєєвої, начальника відділу організації надання БВПД Олени Іпатенко з інспектором відділу соціально-виховної та психологічної роботи ДП «Дар’ївська виправна колонія (№10) Ключкович Анастасією обговорено питання подальшої співпраці, також йшлося про інформування засуджених осіб, які утримуються в цій виправній колонії, про право на безоплатну вторинну правову допомогу та порядок її отримання.

Присутні приділили увагу правопросвітницькій роботі, обговоривши план заходів для засуджених.

Нагадуємо, що згідно зі статтею 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу», безоплатною вторинною правовою допомогою є вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

  1. захист;
  2. здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  3. складення документів процесуального характеру.

Відповідно до п.7 ч.1 ст. 14 цього Закону право на безоплатну вторинну правову допомогу мають у тому числі особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 Закону.

Алгоритм звернення засудженого про надання БВПД