назад

1437566396f060bДалеко не всім вдається, одного разу сполучившись шлюбом з коханою людиною, все життя прожити з нею. Статистика розлучень невтішна, при цьому людей не зупиняють ніякі обставини. Якщо раніше багато сімей жили «заради дітей», сьогодні мало хто погоджується приносити себе в жертву, тим більше що в такому шлюбі дітям, як правило, теж не солодко живеться. Складно сказати, як правильно вчинити в ситуації, коли спільне проживання колись люблячих людей стає обтяжливим, в цьому питанні порадників бути не може: кожен вибирає свій власний шлях. Прояснити ситуацію в даному випадку можуть психологи, а ми поговоримо про аліменти.

       Аліменти є безоплатною виплатою, оскільки люди, що мають родинні зв’язки в межах однієї сім’ї, зобов’язані утримувати одне одного.

       Розлучення батьків не звільняє їх від відповідальності за майбутнє і добробут дітей в період дорослішання, а також підчас навчання.

       На аліменти має право жінка, якщо вона вагітна або ж якщо народжена дитина не досягла віку трьох років.

       Після досягнення повноліття діти зобов’язані утримувати своїх непрацездатних батьків.

Як довго виплачуються аліменти

       Аліменти на утримання дітей сплачуються щомісяця до досягнення дитиною повноліття, тобто 18 років. Якщо дитина навчається у навчальному закладі (вищому або середньому) термін сплати аліментів може бути подовжено на весь період навчання, але не довше ніж до досягнення 23 років.

Добровільна угода про сплату

       Утримання дітей може забезпечуватись батьками добровільно, але іноді виникають ситуації, коли слід примусово стягувати з батьків необхідну суму, аліменти можна стягувати не тільки після розлучення, а й у період шлюбу, якщо один із подружжя ухиляється від витрат на утримання членів сім’ї або мешкає окремо.

Важливо! Подружжя може домовитися між собою про порядок сплати аліментів в усній або письмовій формі. Це можливо між людьми, які усвідомлюють свою відповідальність перед дітьми та один одним навіть після розлучення.

       Письмова угода (мирова угода) складається подружжям (дійсним чи колишнім) самостійно або за допомогою юриста. В угоді прописуються порядок і суми сплати на утримання дітей, після чого вона засвідчується нотаріально. Якщо така угода обмежує права дитини, її можна оскаржити в суді. При складанні угоди самостійно слід пам’ятати, що вона не повинна містити таких умов, котрі суперечать законодавству.

jiiuljСтягнення аліментів через суд

       Найпоширеніший спосіб стягнення аліментів – це отримання рішення суду, на підставі якого організація-роботодавець здійснює щомісячні утримання із заробітної плати та перерахування цих коштів на рахунок одержувача,

       Для звернення до суду з метою стягнення аліментів на дитину необхідно скласти позовну заяву, до якої додаються такі документи:

  • ксерокопія паспорта позивача з відміткою про реєстрацію;
  • копія свідоцтва про народження дитини, щодо якої складено позовну заяву;
  • копія свідоцтва про розірвання (або укладання) шлюбу;
  • довідка про склад сім’ї (для підтвердження факту спільного проживання дитини з позивачем).

Увага! У відповідності до Закону України «Про судовий збір» позивачі за подання позовів про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору.

       Якщо відоме місце перебування та місце роботи чоловіка, до якого подається позов про стягнення аліментів можна заздалегідь зробити запит про розмір його заробітної плати і додати отриману довідку до позовної заяви, в іншому разі такий запит буде зроблений судовими органами.

       Позов про стягнення аліментів може розглядатися за відсутності відповідача, але його ставлять до відома про судові слухання та рішення суду, надсилаючи поштою повідомлення. Виконавчий лист також надсилається за місцем його роботи.

       Звернення до суду для встановлення аліментних зобов’язань можливо лише за відсутності угоди чи згоди про сплату аліментів. Якщо ж угода була укладена сторонами, то звернення до суду може бути з позовом про визнання угоди недійсною і встановлення нового розміру та порядку сплати аліментів.

Відповідальність за несплату аліментів Microsoft PowerPoint

       У разі якщо боржник не бажає платити аліментів, то за заявою його колишнього подружжя державний виконавець має право звертатися до правоохоронних органів (прокуратури, поліції) із заявою про відкриття кримінального провадження за кримінальний злочин, а саме, злісне ухилення від сплати, встановлених рішенням суду аліментів на утримання дітей. Після відкриття кримінального провадження – матеріали передаються до суду для призначення винному міри покарання.

       Такий злочин карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.

Важливо! Під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів.

Пеня за прострочення сплати аліментів

       Якщо виникає заборгованість по сплаті аліментів, що стягуються за рішенням суду з вини платника аліментів, то одержувач має право на отримання неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожний день прострочення.

       При цьому форма вини (умисел або необережність) платника аліментів у разі стягнення судом недодержки (пені) за прострочення сплати аліментів на вимогу одержувача аліментів за загальним правилом значення не має.

       Якщо людина, яка зобов’язана рішенням суду виплачувати аліменти, їхнє виплачує (виплачує не в повному обсязі), є підстави звернутися з позовною заявою в суд про стягнення з цієї особи недодержки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожний день прострочення.

      Розмір недодержки (пені) у кожному конкретному випадку різний, але залежно від того, як довго не виплачувалися аліменти, та в якому розмірі їх нарахували, може виникнути значна сума недодержки (пені) порівняно з сумою заборгованості.

Увага! Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, коли розмір аліментів визначається у твердій грошовій сумі.

Тимчасова соціальна допомога

Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років у таких випадках:

  • якщо рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна;
  • якщо один із батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі;
  • особа визнана в установленому порядку недієздатною;
  • особа перебуває на строковій військовій службі;
  • якщо місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлене.

Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину, управлінням праці та соціального захисту населення.

Що потрібно знати при зверненні за призначенням соціальної допомоги?

Для призначення тимчасово» допомоги одержувач подає управлінню праці та соціального захисту населення за місцем проживання:

  • заяву та декларацію про доходи та майновий стан (бланки таких документів в управліннях праці та соціального захисту населення);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини та одержувача допомоги;
  • довідку про доходи усіх членів сім’ї за останні 6 місяців, що передували зверненню за допомогою.

Увага! Тимчасова допомога призначається у розмірі 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і виплачується управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Важливо! Для стягнення аліментів існує термін позовної давності, тобто час, впродовж якого аліменти можуть бути стягнуті, – три роки. Таким чином, якщо ви не звернулися до суду з питання про сплату аліментів одразу, ще можна зробити в будь-який інший час до досягнення дитиною 18 років.

Запам’ятайте! Якщо у суді буде доведено, що другий із батьків ухилявся від сплати аліментів на дитину, суд може ухвалити рішення про стягнення грошової суми за попередні три роки до дати подання позову до суду.

На 2017 рік прожитковий мінімум встановлений статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» і становить для:

– дітей віком до 6 років: з 1 січня 2017 року – 1355 гривень, з 1 травня – 1426 гривень, з 1 грудня – 1492 гривні;

– дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 року – 1689 гривень, з 1 травня – 1777 гривень, з 1 грудня – 1860 гривень;

Таким чином мінімальний розмір аліментів у 2017 році не може бути нижчим:

– дітям до 6 років: з 1 січня 2017 року – 406,50 грн; з 1 травня – 427,80 грн; з 1 грудня – 447,60 грн.

– дітям від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 року – 506,70 грн; з 1 травня – 533,00 грн; з 1 грудня – 558,00 грн.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua