назад

Спостерігачів ОБСЄ зацікавила робота системи БПД у Херсоні

15145056 1224898290923948 1160088358 o17 листопада відбулась зустріч представників Міжнародної Моніторингової місії ОБСЄ з директором Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Мариною Єлисєєвою.

У ході зустрічі обговорювались питання роботи системи безоплатної правової допомоги, структура системи БПД, популяризації системи БПД та категорії осіб, які можуть отримати правову допомогу у вигляді адвоката за рахунок держави.

Спостерігача моніторингової місії ОБСЄ в Україні Мікеле Рікка зацікавив досвід взаємодії Центру з Омбудсменом з прав людини та поліцейським-омбудсменом.

Говорячи про Національну поліцію, гості поцікавилися, чи є зміни в її роботі у зв´язку із проведенням реформи, як працює патрульна поліція тощо.

Марина Єлисєєва пояснила, що кардинальних змін у роботі Нацполіції, принаймні на Херсонщині, не відбулося, адже керівний склад Національної поліції Херсонської області залишився той самий. Також директор Центру підкреслила, що не можна сподіватися на позитивні результати реформ, доки перевірки органу досудового розслідування буде здійснювати цей ж орган.

Міжнародних спостерігачів цікавило залучення адвокатів до системи БПД, як здійснюється оплата послуг адвоката та мотивація їх роботи при порівняно невисокій оплаті.

15145056 1224898290923948 1160088358 o

Довідка

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММУ)  — місія неозброєних цивільних спостерігачів ОБСЄ, яка тимчасово проводить моніторинг та звітує про ситуацію з дотримання прав людини та гуманітарну ситуацію по всій території України. Утворена 21 березня 2014 року на запрошення уряду України, оскільки мир і стабільність в Україні опинилися під загрозою і на підставі консенсусного рішення 57 країн-учасниць ОБСЄ.

Мета створення місії СММ

Метою роботи СММ є збір інформації, встановлення фактів і звітування про ситуацію з безпекою по всій Україні. До повноважень СММ не входить робити висновки або проводити будь-які розслідування. СММ спілкується з різними суспільними групами, зокрема представниками влади усіх рівнів, громадянського суспільства, етнічних і релігійних груп і місцевих громад.

Діяльність місії

Згідно штатного розпису місією створено 10 структурних регіонально відокремлених підрозділів: Головний офіс та спостережні групи у 9 обласних центрах, з більше ніж 40 країн-учасниць організації (у тому числі українські та російські представники). Результати моніторингу місії майже щоденно висвітлюються на офіційному веб-порталі ОБСЄ та являються ключовими у прийнятті рішень Ради Європи і ООНМандат місії поширено на всю територію України в межах міжнародно-визнаних кордонів, однак на практиці її діяльність в Автономній Республіці Крим та частинах Донецької і Луганської областей на необґрунтованих підставах в односторонньому порядку блоковано керівництвом РФ. Улітку того ж року в результаті трансформації окремих терористичних актів у системні та масові бойові дії зі застосуванням військової техніки, чисельність збільшена до 500 осіб, з яких близько 350 спостерігачів направлено в епіцентр глобального конфлікту — до Донецької та Луганської областей.