назад

Справа про визнання учасника Революції Гідності безвісно відсутнім

Bezvisti

До Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася клієнтка з метою представництва її інтересів у справі про визнання особи безвісно відсутньою. Жінка розповіла, що разом з нею в будинку зареєстровані син, дочка, зять та онука.

10 грудня 2013 року її син, взявши свої особисті документи, поїхав у м. Київ на майдан Незалежності, де на той час відбувалася Революція Гідності. Деякий час хлопець телефонував до матері, проте з березня 2014 року зв’язок з ним обірвався. Жінка неодноразово намагалася віднайти свого сина, з’ясувати, де він перебуває, розпитуючи рідних, друзів, сусідів, однак місце його перебування нікому не відоме.

Мати зниклого хлопця зверталася в управління карного розшуку Головного управління Міністерства внутрішніх справ із заявою про розшук сина, а також у Київську міську клінічну лікарню, однак це не дало жодного результату. Визнання сина безвісно відсутнім допоможе жінці вирішити питання опіки над його майном.

За цим зверненням Самбірським місцевим центром з надання БВПД було призначено адвоката – Мирославу Цапар, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області. Адвокатка склала позовну заяву про визнання особи безвісно відсутньою, за якою було відкрито провадження у справі.

Слід зазначити, що особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування (ч.1 ст.43 ЦКУ). Так, судом встановлено, що згідно з довідкою, виданою ЖЕКом, хлопець зареєстрований зі своєю матір’ю, за місцем її прописки. Із довідки, виданої Самбірським МВ ГУМВСУ у Львівській області, відомо, що заявник дійсно зверталася у місцевий райвідділ поліції з приводу безвісти зниклого сина.

Відсутність відомостей про місце перебування учасника Майдану підтвердив також допитаний в судовому засіданні свідок, який зазначив, що з лютого 2014 року не бачив його за місцем проживання, і де зараз перебуває хлопець – йому не відомо. Зважаючи на ці докази, Самбірський міськрайонний суд Львівської області вирішив задовольнити заяву: визнати сина заявниці безвісно відсутнім .