назад

Спроможність громад через діяльність ЦНАПів спільно зі системою безоплатної правової допомоги

У приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій 8 жовтня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук провів лекцію «Законодавство України про безоплатну правову допомогу».

2

У межах тематичного семінару для керівників та працівників районних ЦНАПів та органів місцевого самоврядування, Володимир Ковальчук ознайомив представників об’єднаних територіальних громад, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з можливостями системи безоплатної правової допомоги у роботі ЦНАПів.

3

Фахівець системи безоплатної правової допомоги розказав, що до безоплатної первинної правової допомоги належать такі види правових послуг: надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Важливе місце в системі БПД належить робота з об’єднаними територіальними громадами. Щоб забезпечити обізнаність громадян із віддалених сіл та населених пунктів, відбуваються зустрічі громади із працівниками місцевих центрів та бюро правової допомоги для проведення консультацій.

72135109 1220930298117617 2289468888779325440 n

Важливе місце в системі безоплатної правової допомоги займає загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО!», який спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян. У рамках проекту проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямами. Зокрема, активно слухачі лекції зацікавилися урядовою програмою «Чесна платіжка»Володимир Ковальчук роз’яснив основні положення про граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та розмір нових тарифів, а також порядок розрахунку граничної суми за сплату комунальних послуг за допомогою «онлайн калькулятора послуг».

5