назад

Спрощення умов призначення субсидій окремим категоріям громадян

22 жовтня 2019 року набрали чинності зміни до законодавчих актів, які призвели до спрощення умов призначення субсидій окремим категоріям громадян. Про новації телеглядачам «ATV» розповів юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка.

Правник зазначив, що спрощення стосується:

  • дитячих будинків сімейного типу
  • військовослужбовців
  • громадян старших 60 років, що перебувають у шлюбі та мешкають у сільській місцевості.

«Відповідно до нового порядку, комісії органів місцевого самоврядування матимуть право призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу на понаднормову площу житла, якщо вона не перевищує 50 % соціальної норми. До цього на субсидію з урахуванням понаднормової площі житла могли претендувати лише непрацездатні непрацюючі особи, які проживають самі», – зазначив Олексій Рибалка.

Крім того, придбані батьками-вихователями транспортні засоби, з дати випуску яких минуло менше 5 років, не будуть враховуватися при призначенні субсидії.

Соціальна стипендія студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування у разі продовження навчання до 23 років або до закінчення навчальних закладів, не буде враховуватися до сукупного доходу.

Аналогічне правило діє і щодо студентів закладів вищої освіти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків.

У сільській місцевості під час призначення житлової субсидії не враховуватимуться доходи одного з подружжя пенсійного віку (якщо обом більше 60 років), який зареєстрований за іншою адресою.

Субсидія військовослужбовцям та особам, щодо яких наявна заборгованість роботодавця із виплати зарплати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску.

Крім того, з переліку транспортних засобів, які можуть бути підставою для відмови у наданні субсидії, виключено причепи, з дати випуску яких минуло менше 5 років.

До сукупного доходу домогосподарства не включатимуться житлова субсидія; пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.