назад
23.09.14

Стан надання безоплатної правової допомоги на Донеччині у серпні

ДонецькБезоплатна правова допомога на Донеччині продовжує надаватись в умовах бойових дій. Протягом серпня Донецьким центром БВПД видано 171 доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Надання безоплатної вторинної правової допомоги у містах та районах області протягом серпня забезпечувалось переважно на територіях, що перебувають під контролем Української Армії, та де, фактично, працюють правоохоронні органи. Натомість, у залежності від періоду місяця та ходу антитерористичної операції, центром видавались доручення на надання БВПД в обласному центрі (8 доручень) та таких містах, як Амвросіївка (2 доручення), Волноваха (4 доручення), Авдіївка (2 доручення), Єнакієве (1 доручення), Макіївка (11 доручень) та деяких інших, які наразі перебувають у зоні злочинної діяльності терористичної організації ДНР, або ж у безпосередній близькості до яких нині відбуваються збройні сутички із терористичними бандформуваннями та іншими незаконними військовими формуваннями на території області.

 

 23 09 14 donetsk

Райони, у населених пунктах яких БВПД надавалася протягом періоду, виділено зеленим кольором
Райони, у населених пунктах яких БВПД не надавалась, виділено червоним кольором

Усього ж за період з 1 по 31 серпня центром опрацьовано 171 запит про надання безоплатної вторинної правової допомоги (впродовж усього липня – 223 запити). А саме:

  • 24 повідомлення про кримінальні затримання;
  • 25 постанов/ухвал про проведення окремих процесуальних дій;
  • 122 постанови/ухвали на залучення захисника за призначенням.

Найбільше кримінальних проваджень, у яких надавалася/надається БВПД, і які не пов’язані з терористичною діяльністю, відкрито за наступними правопорушеннями:

  • Крадіжка (ст.185 ККУ) – 33 випадки;
  • Грабіж (ст.186 ККУ) – 18 випадків;
  • Умисне вбивство (ст.115 ККУ) – 14 випадків;
  • Розбій (ст. 187 ККУ) – 10 випадків;
  • Умисне важке тілесне ушкодження (ст.121 ККУ) – 7 випадків.

Донецьким центром БВПД видано 43 доручення для здійснення захисту особам, яких підозрюють у вчиненні злочинів, що кваліфікуються як терористичне діяння (впродовж усього липня – лише 3 випадки), а саме:

  • за ч. 1 ст. 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації) – 17 випадків;
  • за ч.1, ч.3 ст. 258 ККУ (Терористичний акт) – 3 випадки;
  • за ч.1, ч.3 ст. 263 ККУ (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) – 15 випадків;
  • ч. 2 ст. 260 ККУ (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) – 3 випадки;
  • за ч.1 ст.111 та ч.1 ст.263 ККУ (Державна зрада та незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) – 3 випадки;
  • ч. 2 ст. 110 ККУ (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) – 1 випадок;
  • ст. 341 ККУ (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд) – 1 випадок.

Нагадаємо, що із середини липня Донецький центр БВПД знаходиться у м. Красноармійськ. Зокрема, там працює чергова частина, що опрацьовує запити на надання БВПД, забезпечуючи таким чином право осіб на правовий захист навіть у важких умовах бойових дій. У Донецьку також залишаються співробітники центру. Однак можливості їхньої роботи значно звужені у зв’язку із постійною загрозою для життя.

Наразі в області працюють 48 адвокатів, що надають БВПД.

Про подальшу ситуацію в області із наданням безоплатної правової допомоги інформуватимемо додатково.

Висловлюємо підтримку нашим донецьким колегам!

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+