назад

Старокостянтинівщина: освітяни дізналися, як скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу

фото школа1     Педагогам Григорівської ЗОШ, що на Старокостянтинівщині, розповіли, куди слід звертатися, щоб скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу.

     Забезпечити доступ якомога більшої кількості громадян, особливо мешканців сіл, до безкоштовних юридичних послугзавдання, яке фахівці місцевих центрів та бюро успішно виконують під час роботи мобільних дочок доступу до безоплатної правової допомоги. Окрім того, в рамках виїздів зазвичай відбуваються різноманітні правопросвітницькі заходи: бесіди на правову тематику з трудовими колективами органів місцевого самоврядування, сільських бібліотек, ФАПів, навчальних закладів.

     Зокрема, 6 вересня в. о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Олена Варфоломєєва, директор Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Петлюк й начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевого центру Оксана Балясна зустрілися з педагогічним колективом Григорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

     Освітянам насамперед пояснили, яким чином кожен громадянин може скористатися своїм правом на безоплатну юридичну допомогу (про що зазначено у статті 59 Конституції України), а також розповіли, де на Хмельниччині можна отримати безкоштовні правові консультації, а в передбачених законом випадках — і послуги адвоката за державний кошт.

     Олена Варфоломєєва перелічила категоріїосіб, якимдержава гарантує вторинну правову допомогу, та види таких правових послуг: захист від звинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами і складення документів процесуального характеру. Відтак розповіла про основні напрямки діяльності регіонального та місцевого центрів, бюро правової допомоги. Представила динаміку розвитку системи БПД, її основні здобутки.

     Детально про роботу Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги поінформував Олександр Петлюк. Він також поцікавився проблемами, які постають перед працівниками освіти, та рекомендував, як їх можна вирішувати.

     На завершення заходу начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевого центру Оксана Балясна повідомила про стартвсеукраїнського проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!», зазначивши, що проект покликаний не лише поліпшити правову обізнаність громадян, але й допомогти їм ці правазахищати.

*   *   *

Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Старокостянтинів, вул. Миру, 1/2, 1 поверх, тел. (03854) 4-54-75)

Красилівське бюро правової допомоги — м. Красилів, вул. Театральна, 1, тел. (03855) 4-26-60, 4-27-70.

Теофіпольське бюро правової допомоги — смт Теофіполь, вул. Б. Хмельницького, 9, тел. (03844) 3-16-84, 3-09-05.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.