назад

Стартував Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу

З 16 по 20 вересня триває Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Інформаційна кампанія має на меті поінформувати учасників освітнього процесу про запровадження адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) та формування в суспільстві небайдужості до проблеми булінгу. У Полтаві вже проведено низку заходів щодо протидії булінгу серед молоді. Їх учасниками стали учні Полтавської гімназії «Здоровя» №14, Полтавської загальноосвітньої школи № 10 та Полтавського професійного ліцею.

Під час заходів діти дізналися про те, що таке булінг яким він буває, причини цього явища, хто є учасниками булінгу, хто найчастіше стає його жертвами, хто такі булери і що їх спонукає «булити» свою жертву та яка роль спостерігачів у цьому.

«Ознаками булінгу є систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого», – повідомила студентам заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Особливу увагу вона звернула на вчинення кібербулінгу, який здійснюється шляхом приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв. Також вона розповіла, що кібербулінг здійснюється у вигляді використання особистої інформації, анонімних погроз, переслідування, гепіслепінгу, переслідування, тролінг та флеймінг.

Також повідмили про такі загрози у Всесвітній мережі як секстинг та онлайн-грумінг. Секстинг — це обмін власними фото/відео/текстовими матеріалами інтимного характеру, із застосуванням сучасних засобів зв’язку: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж. Секстинг стає всебільш популярним серед підлітків. Онлайн-грумінг — це побудова в мережі Інтернет дорослим/групою дорослих осіб довірливих стосунків з дитиною (підлітком) з метою отримання її інтимних фото/відео та подальшим її шантажуванням про розповсюдження цих фото. Це робиться з метою отримання грошей, більш інтимних зображень чи навіть примушування до особистих зустрічей.

Також вона закликала учнів не соромитися обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким довіряють. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля. Також заступниця начальника відділу повідомила куди діти можуть звертатися за захистом своїх прав.

Юлія Козаченко розповіла про те, що законодавством передбачена юридична відповідальність за вчинення булінгу.

«Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від 850 грн. до 1700 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин» – додала вона.

За її словами, якщо вищезазначене діяння, яке вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягне за собою накладення штрафу від 1700 грн. до 3 400 грн. або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Якщо булінг вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 грн. до 1700 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Булінг, який вчинений повторно малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1 700 грн. до 3 400 грн. або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Також законодавчими новаціями передбачено, що неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 850 грн. до 1 700 грн.

По завершенні заходів учні отримали роздаткові матеріали на правову тематику.

Додатково повідомляємо, що діє національна гаряча лінія – 116 123.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.