назад

Про відповідальне батьківство говорили з батьками полтавських ліцеїстів

Які обов’язки мають батьки відносно своїх неповнолітніх дітей, у чому полягають майнові та немайнові обов’язки, яка відповідальність настає за їх невиконання, як система безоплатної правової допомоги захищає права громадян у тому числі і дітей. Про ці та інші питання говорили під час батьківської конференції, яка відбулася у Полтавському професійному ліцеї. Фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли батькам, про те які основні обов’язки покладені на них стовно виховання та утримання своїх неповнолітніх дітей.

«Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних  історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства», – повідомила під час виступу заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Держава надає батькам або особам, які їх замінюють, допомогу у виконанні ними своїх обов’язків щодо виховання дітей, захищає права сім’ї. Заступниця  начальника відділу також розповіла про державну підтримку свідомих батьків, зокрема, яка проводиться у рамках Всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», яка є ініціативою уряду, спрямованої на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними та має на меті підвищити обізнаність населення про механізми реалізації та захисту прав дитини на належне утримання та безпечне освітнє середовище.

Юлія Козаченко розповіла про ініціативі #ЧужихДітейНеБуває, в рамках якої було прийняте законодавство, що значно посилило відповідальність для батьків, які не сплачують аліменти. Зокрема це: система додаткових фінансових санкцій до неплатників аліментів у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року ; система автоматизованого арешту коштів боржників; притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт; обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів. Особи, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів по сплаті аліментів перед дітьми більше 6 місяців.

Також поінформувала про нові правила виїзду з дитиною за кордон, якими передбачено, щотой з батьків, з ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. Таке рішення треба буде показати прикордонникам при виїзді. Окрім того, один з батьків, хто вивозить дитину, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, у разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки.

Згідно з новим законом на термін більше одного місяця можна виїхати за кордон без згоди другого з батьків, якщо останній має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати аліментів за 4 місяці та 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або з інвалідністю (у цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність), та необхідно пред’явити довідку, видану органом ДВС чи приватним виконавцем, про наявність заборгованості зі сплати аліментів.

Також вона повідомила про податкові пільги для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції, розповіла про ініціативу Міністерства соцполітики #МуніципальнаНяня, яка передбачає відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років. Розмір відшкодування становить з 1 січня 2019 року – 1626 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.

Не оминула поза увагою фахівчиня Регіонального центру і питання відповідальності батьків за невиконання своїх обов’язків.

   «Ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом», – повідомила Юлія Козаченко.

За її словами ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від 850 грн до 1 700 грн.

За вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років адміністративного правопорушення, передбачене покарання у вигляді накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 грн. до 1 700 грн.    Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1 700 грн до 5 100 грн.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.