назад

Херсон долучився до Всеукраїнського тижня з протидії булінгу

Як відомо, на початку навчального року представники органів державної влади, системи БПД, громадські активісти, лідери думок об’єдналися, щоб максимально привернути увагу молоді до проблеми насильства. Саме тому з 16 до 20 вересня в межах проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» триватиме Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Що таке булінг, його типові  ознаки та чим він відрізняється від банальної сварки, чи можуть постраждалі особи звернутися до установ системи БПД за допомогою і який порядок звернення неповнолітніх осіб – відповіді на ці питання отримали учні II курсу Херсонського вищого професійного училища сервісу та дизайну.

Тема насильства кожен раз набуває все більшої гостроти і є  найактуальнішою в українській освіті – у цьому пересвідчилася заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко, яка з 2017 року досліджує цю проблему і підтримує зв´язок із класними керівниками, шкільними психологами, соціальними працівниками.
Для підлітків вона провела тематичний урок на тему: «Булінг у шкільному середовищі», нагадавши, що наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню), яким закріплено поняття «булінг» та відповідальність за його вчинення.

З´ясувавши, що булінг – це насильство, яке може бути не тільки фізичним, але й психологічним, економічним, сексуальним, а також із застосуванням засобів електронних комунікацій (кібербулінг), Олена Іпатенко назвала його типові ознаки та пояснила, яка відповідальність наступає за його вчинення.

Більш докладніше – у презентації Олени Іпатенко.

Взагалі живе спілкування з юристкою, життєві приклади не залишили присутніх байдужими. За словами Олени Іпатенко, сама тема уроку дуже вразила присутніх, адже серед 16-річних дітей були й жертви булінгу. Вони відверто плакали, згадуючи жах, який пережили у школах, де раніше навчалися. Але наразі одногрупники підтримують їх та всіляко допомагають пережити ті події; у колективі панує тепла й   доброзичлива атмосфера.

Слід сказати, що діти уважно слухали, зосередившись на проблемі: ставили питання, наводили власні приклади та розмірковували, які наслідки матиме агресивна поведінка та байдужість спостерігачів для булера та жертви, а також замовчування або приховування цього явища для керівника навчального закладу.

Аудиторію також цікавив механізм відшкодування матеріальної і моральної шкоди та критерії оцінювання.

Відповідаючи на питання, куди звертатись за допомогою, Олена Вікторівна наголосила, що це:

  • поліція (із заявою про вчинення правопорушення),
  • керівник закладу освіти або вчитель, 
  • батьки або дорослі, яким довіряє дитина, шкільний психолог, 
  • Національна  гаряча лінія: 116 111,
  • Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

Водночас учні усвідомили, що всі діти, у тому числі й жертви булінгу, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає захист, представництво інтересів у суді тощо, складання процесуальних документів. Її надають юристи місцевих центрів або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами – їх  послуги оплачує держава.
По завершенні діти отримали буклети «Зупинимо булінг разом», «Твої права – твій надійний захист», а правовий куточок училища поповнився плакатом «СтопБулінг».