назад

Робоча зустріч на тему: «Переведення з одного виду пенсії на інший»

Відповідно до статті 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особі, яка має право на різні види пенсій (за віком, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором. За власним бажанням можна змінити вид пенсії, але не всім громадянам відомо про це.

Для вироблення спільних заходів щодо підвищення правової обізнаності громадян, 16 вересня заступник начальника Маньківського бюро правової допомоги Алла Яроцька взяла участь у зустрічі із співробітниками Маньківського відділу обслуговування громадян Головного  управління Пенсійного Фонду України в Черкаській області на тему: «Переведення з одного виду пенсії на інший».
Під час зустрічі, учасники  обговорили порядок переведення з одного виду пенсій на інший. Цей порядок регулює стаття 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV.

Відповідно до зазначеної статті закону, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється із дня подання заяви з усіма необхідними документами на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться на час переведення в пенсійній справі, а також додаткових документів, які отримали органи Пенсійного фонду України.

Під час переведення з одного виду пенсії на інший, за бажанням особи може бути враховано заробітну плату (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону (за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 або за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 незалежно від перерв та за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000), із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який було враховано під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати і набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується показник середньої заробітної плати за три попередні роки.

Для того, щоб з’ясувати доцільність переходу з одного виду пенсій на інший, потрібно звернутися в управління Пенсійного фонду України, що виплачує пенсію.

Присутні також обговорили питання призначення пенсії по втраті годувальника особі з інвалідністю з дитинства та встановлення фактів, що мають юридичне значення при визначенні періодів страхового стажу, що дають право на отримання пенсії за віком або за вислугу років.

Після завершення зустрічі, присутні домовилися про проведення спільних правопросвітницьких заходів та подальше інформування населення про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Відвідувачів відділу було ознайомлено з роботою Маньківського бюро правової допомоги, графіком роботи, переліком послуг, які можна отримати в бюро, поширено буклети системи безоплатної правової допомоги та серію буклетів «Я маю право». Також буклети були розміщені на інформаційному стенді відділу.