назад

Захист дітей — один з пріоритетів роботи системи БПД

Кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист.
В залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави. Тому начальник відділу Чигиринського бюро правової допомоги Ірина Поліщук, спільно з працівниками Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, провели урок для учнів 1- 4 класів Суботівської загальноосвітньої школи І ступеня Чигиринського району Черкаської області.
У формі навчальної гри, Ірина Поліщук учням пояснила, що основним міжнародним документом, який регулює відповідне питання є Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року. В українському законодавстві основними правовими документи з цього питання є Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України.
Дитина – це особа віком до 18 років, тобто до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років.
Серед загальних прав дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, як правило, виділяють: право на життя; право на охорону здоров’я і безоплатну кваліфіковану медичну допомогу; право на безпечні умови для життя і здорового розвитку; право на ім’я та громадянство; право на рівень життя, достатній для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку; право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності; право на свободу совісті та релігійних переконань; право на звернення; право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності; право на освіту; право на майно та житло; право на працю та на зайняття підприємницькою діяльністю.
Поряд з правами, які мають і дорослі, діти користуються також такими правами, як: право на отримання інформації, що відповідає її віку; право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та право на піклування батьків; право на об’єднання в дитячі та молодіжні громадські організації.
Під час уроку, учасники визначили зміст поняття «булінг», познайомилися із способами протидії цьому явищу, на конкретних прикладах вчилися знаходити правильні шляхи подолання агресії.
Після завершення уроку всім учням були роздані інформаційні буклети системи БВПД.