назад

«Правовий хаб» – кращі практики молодіжної роботи обговорювали в Охтирці

В Охтирці відбулася презентація напрацювань спільного проекту Охтирського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги та Охтирським міським центром позашкільної освіти – Мала академія наук «Правовий ХАБ  VIVAT  LEX». Основна мета заходу – поділитися досвідом співпраці закладів позашкільної, загальної середньої освіти та Охтирського місцевого центру з надання БВПД щодо організації правової освіти, формування  життєвих та професійних компетентностей учнівської молоді через освітньо-виховну проектну діяльність.

Під час свого вітального слова директорка Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир окреслила основні моменти та реалізацію проектної діяльності спільно з відділом освіти Охтирської міської ради та Охтирським міським центром позашкільної освіти – Мала академія наук.

Пріоритетним напрямком співпраці є правоосвітня та правовиховна робота з педагогами та їхніми вихованцями, залучення дітей та учнівської молоді до науково-дослідницької діяльності у галузі права.

Установи співпрацюють з 2015 року, і напрацювали значний методичний матеріал з питань організації пошуково-дослідницької, правоосвітницької, правовиховної роботи з учнівською молоддю міста, вихованцями гуртків позашкільного центру, у тому числі і через таку методичну технологію як проектна діяльність.

Співпраця Охтирського місцевого центру з надання БВПД та Малої академії наук учнівської молоді триває більше чотирьох років. «За роки співпраці реалізовано низку правовиховних проектів, а саме: довготривалий проект «Закон – понад усе», короткотривалі проекти «Правова орбіта» у межах літньої школи правознавства, «Розуміємо права дітей», проект для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку «Від малої дитини – до громадянина України», «Молодіжна ініціатива з прав людини», «Правовий марафон»,  «Права очима дітей», «Правовий горизонт». У межах цих проектів проводилися правопросвітницькі семінари з елементами тренінгу для дітей різних вікових категорій (у ДНЗ – діти старших груп 5-6 років), школярі (9-10 класів), постановочні судові засідання, правові квести, екскурсії, брифінги та опитування «Типовий клієнт Охтирського МЦ з надання БВПД) тощо», – зазначила юристка центру Марина Гаранжа.

Представниці Охтирського міського центру позашкільної світи Ольга Литовченко, Галина Альжинська та Ганна Попова окреслили форми співпраці, зокрема, які увібрав у себе правовий хаб (у перекладі – «вузол»).

«Молодіжну роботу в Україні здійснюють численні установи та організації, але форми їх різняться. Конкурс найкращих практик молодіжної роботи 2018 р. організовано Міністерством молоді та спорту України спільно з програмою розвитку ООН в Україні, на який було подано 173 практики майже з усіх областей. Охтирський центр з надання БВПД та ОМЦПО-МАН взяли участь у конкурсі «Кращі практики молодіжної роботи 2018». Правовий хаб «VIVATLEX» (Співпраця Охтирського МЦ з надання БВПД з Охтирським міським центром позашкільної освіти МАН учнівської молоді) визнано однією з кращих практик, що увійшли до першої десятки», – повідомила Ольга Литовченко.

Правовий хаб «VIVATLEX»центр діяльності, освітній простір нового формату, що об’єднує дітей та учнівську молодь міста Охтирки, які бажають постійно розвиватися, шукають нові ідеї, прагнуть отримати не тільки теоретичні знання, а й практичні навички щодо правового вирішення питань, самоствердження, професійно визначитися, вдосконалити себе та бути причетними до позитивних змін.

Із гостями та учасниками з інших регіонів Галина Альжинська поділилася перспективами співпраці у майбутньому. Вона разом з вихованцями проводитиме анкетування та інформування жителів районів, на які поширюється юрисдикція Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Захід перейшов у формат запитання-відповідь, де кожен отримав можливість поділитися враженнями від почутого та перейняти /поділитися особистим досвідом правопросвітництва.

Довідково: дякуємо колегам за участь у семінарі та візит до Охтирського МЦ з надання БВПД, а саме: директору Богодухівського місцевого центру з надання БВПД Дмитру Перепилиці, директору Кременецького місцевого центру з надання БВПД Валентині Вербицькій, директору Первомайського місцевого центру з надання БВПД Ірині Шевченко, директору Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайлу Давиденку, директору Мукачівського місцевого центру з надання БВПД Костянтину Молнару, директору Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Херсонської області Ірині Кебі.