назад

Студентам княжого міста розповіли про дотримання авторського права

20190424 123031«Недозволене запозичення, відтворення чужого літературного, художнього або наукового твору (чи його частини) під своїм іменем або псевдонімом, несумісне ані з творчою діяльністю, ані з нормами права й закону, що охороняє авторське право». Саме цими словами українського правознавця Олександра Святоцького розпочали тематичну зустріч зі студентами ВКНЗ «Володимир-Волинський педагогічний коледж ім. А. Ю. Кримського» представники Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД, що відбулася 24 квітня 2019 року в межах тематичного тижня права системи БПД.

Головною тезою авторсько-правової охорони, на яку акцентували увагу присутніх, є “не можна використовувати чужий твір без дозволу”. Однак, саме для освітньої сфери законодавство про авторське право є найбільш актуальним.

Плагіат, несанкціоноване використання чужих напрацювань, переписування тексту з джерела власними словами без посилань на джерело, завантаження робіт з безкоштовних сайтів рефератів та використання їх як власних, використання чужих текстів (повне або часткове) без вказівки на авторство, копіювання чужих текстів зі зміною порядку слів у реченні без посилання на джерело – найпоширеніша форма, яку використовують студенти багатьох навчальних закладів.

Характеризуючи ознаки порушення авторських прав, фахівець місцевого центру Степан Слащук звернув увагу присутніх, що саме для освітньої сфери законодавство про авторське право містить винятки.

20190424 123056

Закон України «Про авторське право і суміжні права» говорить, що без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається використання літературних і художніх творів в обсязі, виправданому поставленою метою, як ілюстрацій у виданнях, передачах мовлення, звукозаписах чи відеозаписах навчального характеру. Стаття 23 зазначеного закону присвячена вільному використанню оригіналів творів для навчання. Отже, згідно з чинним законодавством освітяни без погодження із правовласниками мають право: відтворювати короткі уривки (тобто друкувати їх, записувати на фізичні носії) з літературних і аудіовізуальних творів (фільмів, мультфільмів, кліпів) в тій кількості, яка виправдана поставленою навчальною метою; здійснювати репрографічне відтворення (копіювати, фотокопіювати) статей та невеликих за обсягом творів, а також уривків з письмових творів; використовувати літературні і художні твори у матеріалах навчального характеру як ілюстрації.

На завершення зустрічі присутні зійшлись на думці, що з намаганнями долучитися до європейської спільноти, постає необхідність і поділяти європейські цінності, одна з яких – повага до продуктів інтелектуальної власності.

Довідково:

Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19. Тел. (03342) 3-80-11. E-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів).