назад

Студенти Лесиного вишу дізналися як реалізувати своє виборче право

DSC02483Як тимчасово змінити місце голосування? Як проголосувати за місцем перебування? Як внутрішньо переміщеній особі проголосувати на виборах Президента України? Які документи необхідно мати при собі, йдучи на виборчу дільницю? Саме на ці та інші актуальні питання виборчого права поінформували студентів-юристів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, яким виповнилося 18 років, і які вперше здійснюватимуть свій вибір, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.

До заходу, який відбувся у межах інформаційної кампанії «Я маю право голосу», долучилися й постійні партнери – спеціалісти Головного територіального управління юстиції у Волинській області та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області Євгенія Коваленко.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук ознайомила майбутніх юристів із основами виборчого процесу, акцентувавши увагу на тому, як перевірити себе у списку виборців, надавши рекомендації щодо механізму дій у випадку відсутності відповідної інформації, а також щодо зміни місця голосування, особливостей голосування за місцем перебування, а також закликавши молодь бути обізнаною у питаннях виборчого права та активно проявляти свою позицію.

Разом із тим, донесла до відома присутніх інформацію про довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», що функціонує за принципом відомої «Wikipedia» та поповнюється правовими консультаціями з різних тем.

54437053 2042138795822425 3411401989597167616 n

DSC02440

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області Євгенія Коваленко під час заходу зосередила увагу студентів-виборців на порушеннях, які виникають під час виборчого процесу, за які настає адміністративна та кримінальна відповідальність.

DSC02421

DSC02446

Своєю чергою заступник начальника управління державної реєстрації нормативно-правових актів правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Волинській області Микола Герасимик у контексті розмови про виборче право, повідомив, що 47% тих, хто голосують вперше, не знають, як проголосувати на найближчих виборах, якщо на день голосування перебуватимуть поза місцем реєстрації. Тому потрібно бути обізнаними щодо своїх виборчих прав.

DSC02471

DSC02453

Відтак студенти, заслухавши відповідну інформацію від доповідачів, дізналися, як реалізувати своє виборче право та наскільки це важливо для держави, а також отримали тематичні друковані матеріали із циклу кампанії «Я маю право голосу»  й флаєри «WikiLegalAid».

DSC02442

DSC01291

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел. (0332) 770717, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua