назад

Стягнення аліментів на утримання дитини

АліментиФахівець відділу представництва Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) Проява І.В. через суд зуміла відстояти право на аліменти одного з батьків, з яким проживає дитина.

Аліменти є одним із способів виконання батьками обов’язку по утриманню дітей. Стягнення аліментів не залежить від того, чи знаходяться батьки дитини у шлюбі, розлучені вони чи взагалі не перебували в ньому. Аліменти на дитину стягуються на користь одного з батьків, з яким проживає дитина.
До Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Т. про надання правової допомоги у справі про стягнення аліментів на малолітню дитину у твердій грошовій сумі. Клієнтка повідомила, що з чоловіком перебуває в зареєстрованому шлюбі, в якому у них народився син. Після народження дитини усі матеріальні витрати, виховання та догляд за дитиною здійснює лише громадянка Т. Батько матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, участі в вихованні дитини не бере. Добровільної згоди щодо сплати аліментів між ними досягнуто не було.
Чоловік офіційно не працює, проте має нестабільний дохід. На підставі зазначених фактів та представлених документів, головним спеціалістом відділу представництва Центру було підготовлено та подано до Володимир-Волинського міського суду позовну заяву про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі на малолітню дитину. Суд, з’ясувавши всі обставини справи, клопотання позивача щодо розгляду без участі відповідача (який двічі не з’явився у судове засідання, хоч був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи), ухвалив заочне рішення про стягнення аліментів на малолітню дитину у твердій грошовій сумі у розмірі 600 грн. щомісячно з дня подання позову до досягнення дитиною повноліття.

Розглянемо основні законодавчі аспекти стягнення аліментів на утримання дитини.
Згідно ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини присуджуються в частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.
Для примусового стягнення аліментів необхідно звертатися до суду з відповідною позовною заявою.
Розмір аліментів індивідуальний і він визначається судом в кожному конкретному випадку з урахуванням таких обставин, як стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище самого платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки чи сина; а також інших обставин, що мають важливе значення.
Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України виплати на одну дитину не можуть бути менше, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо аліменти менше цього розміру, дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму.
Отже, розмір аліментів може бути визначений, як в частці від доходу матері, батька дитини, так і в твердій грошовій сумі.
У твердій грошовій сумі аліменти стягуються, якщо платник аліментів має мінливий, нерегулярний дохід, або при наявності інших обставин, що мають істотне значення.
Відповідно до ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом змінений (як зменшений, так і збільшений). Для цього необхідне рішення суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

Довідково:
Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19.
Тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16
e-mail volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.gov.ua
Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД