назад

Стягувачі аліментів скоро зможуть звернутися до суду для їх перерахунку – мінімальний розмір стане більшим вже восени

zmini 2 MC 117 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів. З цього приводу на базі другого Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено круглий стіл, на якому юристи Центру спільно зі старшим державним виконавцем Приморського відділу ДВС м. Одеса ГТУЮ в Одеській області Валентиною Назаровою обговорили новели в законодавстві в частині аліментних зобов’язань.

По-перше, мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшиться та складатиме не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тоді як раніше було не менше 30 %.

Тобто, якщо дитині до 6 років, її прожитковий мінімум складає 1426 грн, то суму аліментів не може бути нижчою ніж 713 грн, раніше це було б 428 грн. Якщо дитині від 6 до 18 років, її прожитковий мінімум складає 1777 грн, то суму аліментів не може бути нижчою ніж 888 грн, раніше це було б 533 грн.

По-друге, зміни передбачають спрощену судову процедуру, відповідно до якої, позивачу слід лише подати заяву про стягнення аліментів. Суд виносить рішення без судових засідань, яке одразу направляється сторонам.

Таке спрощене провадження можливе лише у випадку призначення аліментів у розмірі 50% від прожиткового мінімуму.

Якщо стягувач хоче більше аліментів, тоді йому все ж доведеться пройти класичну судову процедуру та довести відповідний розмір витрат.

У разі якщо платник аліментів не згоден з їх розміром, то він також може оскаржувати розмір аліментів в судовому порядку та відчути на собі всі складнощі судового процесу, які раніше відчував позивач.

zmini 2 MC 1

zmini 2 MC 3

zmini 2 MC 2

По-третє,при визначені більшого розміру аліментів судом буде враховуватись наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, доведені витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи (16840 грн), якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – ½ заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

По-четверте, крім сплати аліментів батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину визначається за рішенням суду.

Відтепер, у разі звернення до суду з позовом про стягнення додаткових витрат на дитину судовий збір платити не потрібно.

Крім того, у разі прострочення оплати додаткових витрат на дитину з вини платника такий платник зобов’язаний на вимогу одержувача додаткових витрат сплатити суму заборгованості за додатковими витратами з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних із простроченої суми.

Платник додаткових витрат вважається таким, що прострочив оплату, якщо він не виконав свій обов’язок щодо оплати додаткових витрат у строк, встановлений рішенням суду або за домовленістю між батьками, а в разі їх відсутності або у разі невстановлення такого строку – після спливу 7 днів після пред’явлення відповідної вимоги одержувачем додаткових витрат, який фактично їх оплатив.

По-п’яте, заборгованість за аліментами нараховується з фактичного заробітку, незалежно одержано заробіток в Україні чи за кордоном.

Заборгованість платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є ФОП і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток за кордоном, нараховується з середньої заробітної плати для даної місцевості.

Наприклад, якщо середня заробітна плата у м. Одесі складає 6000 грн, а платник аліментів – ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, то сума заборгованості за аліментами, яку він зобов’язаний сплачувати в місяць на одну дитину становить 1500 грн, на двох дітей – 2000 грн, на трьох і більше дітей – 3000 грн.

Крім того, у разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів, одержувач аліментів матиме право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Одночасно, звертаємо увагу, що згідно з текстом законопроекту, у Сімейному кодексі буде чітко прописано, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання, має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Роз’яснюємо, що малолітня дитина (до 14 років) має право здійснювати дрібні побутові витрати невисокої вартості.

Дитина у віці від 14 до 18 років може самостійно розпоряджатися аліментами, що внесені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на її ім’я, за згодою органу опіки та піклування та батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

Проте, за наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки та піклування може обмежити право дитини самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права.

Закон набере чинності через місяць з дня його опублікування.

Розробники законопроекту сподіваються, що вже восени новели наберуть законної сили.

Отримати безкоштовні роз’яснення законодавства, консультації з правових питань можна кожному у Другому одеському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Телефон: (048) 726-14-45, незалежно від статків та соціального статусу.