назад
04.10.17

Субсидія: куди і кому звертатися? – консультують фахівці Регіонального центру

subsydiiaНа сьогодні все більше громадян користуються таким видом соціальної державної допомоги як субсидія. Житлова субсидія допомагає зекономити значні кошти на комунальних послугах, особливо взимку. Про те, хто з громадян та на яких умовах може оформити субсидію консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Вінницькій області.

Згідно із законодавством, на отримання державної субсидії мають право сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання та з урахуванням пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї.

Постановою Кабінету Міністрів № 319 від 27.04.2016 внесені зміни до порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Одне з нововведень – тимчасова відміна пільг на квартиру. Таким чином, на період отримання субсидії, пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам нараховуватися не будуть. Проте розрахунок субсидії буде проводитися з урахуванням пільг на сплату послуг і обсяг обов’язкового платежу за послуги ЖКГ буде залежати виключно від доходів сім’ї.

Житлово-комунальна субсидія оформляється на одного з зареєстрованих членів сім’ї, на ім’я якого відкриті особові рахунки на оплату комунальних послуг. Решта членів домогосподарства для призначення субсидії повинні підтвердити свою згоду на доступ і обробку персональних даних.

За новим порядком призначення житлової субсидії відбувається без врахування майнового стану здобувача. Винятком є здійснена протягом 1 року перед зверненням за субсидією одноразова покупка вартістю понад 50 тисяч гривень.

Відповідно до програми житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом та комунальних послуг (тепло-, газо-, водопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот). Крім того, один раз на рік, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, надається грошова субсидія на їх купівлю.

Держава зробила крок назустріч і тим людям, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла, теж можуть оформити субсидію і менше платити за комунальні послуги.

Субсидія розраховується окремо на опалювальний сезон і окремо на літній період, виходячи виключно з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб.

Заборгованість з комунальних послуг при первинному зверненні за субсидією не впливає на оформлення допомоги. Таким чином, надаючи субсидію, держава дає можливість сім’ї протягом року вирішити питання з накопиченою в минулому заборгованістю за комунальні послуги.

Громадяни, які одержували субсидію протягом 2016-2017 рр., автоматично отримуватимуть її в наступному (2017-2018рр) опалювальному сезоні. Повторно документи необхідно подавати лише тим сім’ям, які:

  • орендують помешкання;
  • мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався за останній рік;
  • хочуть отримати субсидію на тверде паливо.

Протягом місяця отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти органи соціального захисту населення про наступні зміни:

  • складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
  • соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
  • про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише Заяву та Декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.

Заяву та Декларацію про доходи можна:субсидія1

Протягом кількох тижнів днів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106