назад

Суд відмовив у застосуванні до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.

Poltava Petrenko

         Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Віталій Петренко у суді довів недоцільність застосування до неповнолітнього підзахисного примусових заходів виховного характеру.

      Правоохоронними органами було порушено кримінальне провадження відносно неповнолітнього мешканця Чутівського району Полтавської області за ст. 128 Кримінального кодексу України.

          Гр. Б обвинувачувався в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень гр.Х. Матеріали про це було направлено до суду з клопотанням сторони обвинувачення про застосування примусових заходів виховного характеру.

         Враховуючи вимоги Закону України «Про безоплатну правову допомогу», Регіональним центром з надання вторинної правової допомоги в Полтавській області обвинуваченому було надано адвоката за рахунок держави.

         Після конфіденційного побачення з підзахисним та ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, адвокат визначив правову позицію щодо захисту клієнта. Зокрема, захисник просив суд врахувати наступні обставини при прийнятті рішення: відсутність умислу на спричинення тілесних ушкоджень, противправну поведінку потерпілого та образи з його боку на адресу обвинувачуваного під час скоєння правопорушення.

         Крім того, адвокатом були також зібрані та надані суду позитивні характеристики на обвинуваченого з місця навчання та проживання, довідки про відсутність притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності в минулому.

          Суд, прийнявши до уваги аргументи адвоката, враховуючи конкретні обставини справи та віктимну (провокуючу) поведінку потерпілого, відмовив стороні обвинувачення у застосуванні щодо неповнолітнього Б. примусових заходів виховного характеру.