назад
29.09.17

Суд відмовив управлінню соцзахисту в стягненні надміру виплаченої державної соціальної допомоги з сім’ї переселенців

Марків1     Повернути близько 15 тисяч гривень надміру виплаченої державної соціальної допомоги вимагало від сім’ї внутрішньо переміщених осіб управління соціального захисту Теофіпольської районної державної адміністрації. Начальниця Теофіпольського бюро правової допомоги Оксана Марків у суді довела безпідставність такого позову.

     До Теофіпольського бюро правової допомоги Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги у червні цього року звернулася жінка з приводу отримання правової допомоги у справі, в якій вона є відповідачем. У бесіді з клієнткою з’ясувалося, що управління соціального захисту населення Теофіпольської районної державної адміністрації звернулося до неї з позовом про стягнення надміру виплаченої державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім’ї в сумі близько 15 тисяч гривень. В обґрунтуванні своїх вимог управління соцзахисту посилалося на те, що під час звернення за призначенням соціальної допомоги вона приховала відомості про наявність у власності її чоловіка земельної ділянки для ведення сільськогосподарського виробництва, яка розташовна на тимчасово окупованій території та здається в оренду.

     На підтвердження свого права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, клієнтка надала довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Представляти відповідача в суді у цій справі наказом місцевого центру від 26 червня 2017 року уповноважено начальницю Теофіпольського бюро правової допомоги Оксану Марків (довіреність від 30 червня 2017 року №17).

     Захищаючи інтереси відповідачки, представниця пояснила суду, що позов безпідставний та задоволенню не підлягає, оскільки на момент звернення відповідача із заявою про призначення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям діяла стаття 7 Закону України “Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, згідно з якою державна допомога не призначалася, коли у власності сім’ї перебувала земельна ділянка площею понад 0,6 га, крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від сім’ї причин не приносила дохід. Оскільки з 2014 року Старобешівський район Донецької області окупований, відповідач не могла отримати дохід від земельної ділянки.

     Суд вислухав пояснення сторін. Аргументи позивача, який посилався на відомості з центральної бази даних Державного реєстру фізичних осіб Державної податкової адміністрації України щодо отримання доходу від здачі в оренду земельної ділянки, суд оцінив критично та вирішив, що позов задоволенню не підлягає.

     Відповідно до довідок, відповідачка та її чоловік мають статус внутрішньо переміщених осіб, а район, з якого вони прибули, належить до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Земельна ділянка, яка перебуває у власності чоловіка відповідачки, розташована на тимчасово окупованій території, що унеможливлює здійснення власником своїх повноважень володіти, користуватися та розпоряджатися нею, тому у відповідача не було умислу приховати наявність зазначеної ділянки і вона подала правдиві відомості  про доходи сім’ї для призначення соціальної допомоги.

     Така позиція Теофіпольського районнного суду Хмельницької області викладена у рішенні від 18 липня 2017 року, яку підтримав Апеляційний суд Хмельницької області в ухвалі від 22 серпня 2017 року. За наслідками розгляду справи судами першої та апеляційної інстанцій в задоволенні позову управління соціального захисту Теофіпольської районної державної адміністрації відмовлено.

     Рішення набрало законної сили.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.