назад

Суд задоволив позов про зняття арешту з майна малозабезпеченої громадянки

sud 2До Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка з метою отримання адвоката за рахунок держави для представництва її інтересів у справі про зняття арешту з майна.

За словами жінки, у липні 2016 року помер її батько, у власності якого знаходився житловий будинок в Самборі. Після його смерті відкрилася спадщина на майно, зокрема і на згаданий вище будинок. Батько при житті заповіту не склав, жінка є єдиним спадкоємцем.

Для прийняття спадщини вона звернулася до державної нотаріальної контори. Державний нотаріус прийняв заяву про прийняття спадщини та повідомив жінку, що на все майно її батька накладено арешт. Як виявилось, у відділі виконавчої служби Самбірського МРУЮ Львівської області перебувало виконавче провадження про виконання судової постанови, під час якого державним виконавцем було накладено арешт на все майно чоловіка. Зазначене виконавче провадження завершене ще 29.12.2007 року, проте арешт з майна внаслідок помилки не було знято.

Таким чином, арешт на згадане майно був безпідставним, а це в свою чергу порушувало право жінки на вільне розпорядження майном. Згідно із цивільним законодавством, власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном (ст. 391 ЦК України). Тож для відновлення свого права жінка повинна була звернутися до суду із заявою про зняття арешту з майна.

Позаяк жінка належить до осіб, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, за результатами даного звернення жінці було призначено адвоката за рахунок держави – Мирославу Цапар.

Адвокаткою було подано до суду позовну заяву про зняття арешту з майна, на підставі якої суд відкрив провадження у справі.

Дослідивши всі обставини справи, суд прийшов до висновку, що позов є підставний і підлягає задоволенню. Відтак, суд прийняв рішення зняти арешт з майна батька позивачки.

Нагадаємо, за детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Самбір, вул. Мазепи, 13; тел.(03236) 606-54.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).