назад

Які особливості позбавлення батьківських прав, подачі декларацій, відповідальності за їх зміст та своєчасність дізналися громадяни під час консультацій фахівців бюро

kons0708

04 серпня 2017 року на базі Диканського бюро правової допомоги, відповідно до затвердженого графіку, працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги в режимі Skype-зв’язку з Водянобалківською сільською бібліотекою.

Всі бажаючі мали змогу дистанційно отримати безоплатні правові  консультації від фахівців бюро. Одним із актуальних питань, яке цікавило місцевих жителів, було питання щодо підстав та порядку позбавлення батьківських прав.

 

У своїх роз’ясненнях головний спеціаліст бюро Людмила Маценко зазначила, що відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона (він): не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування, ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини, жорстоко поводяться із дитиною, є хронічними алкоголіками або наркоманами, вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва, засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. При цьому, позбавити особу батьківських прав можна виключного в судовому порядку із обов’язковим залученням в якості третьої особи органу опіки та піклування.

В рамках реалізації Програми правової освіти та надання правової допомоги населенню Ставківської сільської ради Зіньківського району на 2017-2020 роки, 07 серпня 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька взяла участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД на базі Ставківської сільської ради.DP Stavkove 07.08.2017

         Громадяни зверталися до фахівця бюро з питаннями стосовно порядку проведення земельних торгів у формі аукціону, відповідальності за внесення неправдивих відомостей до декларації про доходи.

   Катерина Суконька надала консультації згідно з чинним законодавством. Зокрема роз’яснила, що відповідно до статті 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Суб’єктом правопорушень у цій статті є особи, які відповідно дочастин першої та другої статті 45 Закону України “Про запобігання корупції” зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

   Відповідальність за цією статтею за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

         Разом з тим працівник бюро ознайомила відвідувачів пункту з системою БПД та діяльністю Зіньківського бюро правової допомоги, а також детально роз’яснила порядок реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

  Додатково інформуємо, що кожен може отримати безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України, звернувшись до Диканського бюро правової допомоги за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), контактний номер телефону (05351) 9-73-53.

         Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).