назад

Судові справи про обмеження чи поновлення цивільної дієздатності розглядаються лише з адвокатом: навіщо

У зв’язку з законодавчими змінами, які відбулися в серпні 2023 року, судові справи про обмеження чи поновлення цивільної дієздатності тепер розглядаються лише за участі адвоката. Адже переважно ця категорія людей не може залучити адвоката самостійно.

Так, якщо людина самостійно не звернулася до адвоката, його може залучити суд. Рішення суду негайно, але не пізніше двох робочих днів, надходить до центру з надання безоплатної правничої допомоги, який призначає адвоката людині.

Послуги призначеного адвоката оплачує держава.

У системі БПД зазначають, що відколи зміни до законодавства набули чинності, кількість таких доручень, виданих адвокатам, що надають безоплатну правничу допомогу, значно зросла. Якщо у 2022 році було 23 доручення, то у 2023 – вже 2 108. Більше того, якщо у липні 2023-го, до законодавчих змін, їх було 6, то у серпні – 177, а в листопаді – 528.

Як це працює і навіщо. Приклад представництва інтересів у суді

До системи БПД надійшла ухвала районного суду про призначення адвоката для здійснення представництва інтересів у суді Юрія по справі про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Юрій – людина з інвалідністю з дитинства, перебуває на обліку у лікаря психіатра та потребує постійної сторонньої допомоги, оскільки не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Батько Юрія вирішив встановити опіку над сином. Для цього він подав до суду позовну заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

На виконання вимог ухвали суду, представляти інтереси Юрія у суді доручили адвокату, який співпрацює з системою БПД, Богдану Сухомудренку.

На перший погляд може здаватися, що участь адвоката в таких справах не потрібна, оскільки є особа, захворювання якої підтверджене судово-психіатричною експертизою та особа, яка готова стати опікуном. Тому суд повинен винести єдине законне рішення – визнати людину недієздатною та призначити опікуна.

«Адвокат у таких справах потрібен не для того, щоб спростовувати рішення експертизи чи заперечувати у встановленні опіки. Адвокат потрібен для забезпечення прав та свобод людини в судовому процесі, перевірки законності заявлених вимог опікуна та дотримання процедур проведення експертиз. Кожен учасник судового процесу перед законом має рівні права та кожен має право на захист, зокрема і на безоплатну правничу допомогу», – коментує Богдан Сухомудренко.

Рішенням суду Юрія визнано недієздатним та призначено опікуна – його батька.

Головне в цьому процесі, що за допомогою адвоката, який співпрацює з системою БПД, забезпечено дотримання прав та свобод людини, гарантованих законодавством України під час судового процесу. Присутність захисника-адвоката під час розгляду справи та ознайомлення з її матеріалами забезпечує винесення судом законних та обґрунтованих рішень.